VIDEO SUA trimit în Ucraina armamentul rusesc din Siria. 3.000 de tancuri contra lui Putin.
Discuțiile lui Antony Blinken în Iordania și Turcia au inclus și potențialul acces al Occidentului la vastul arsenal al Siriei de arme din epoca sovietică și cele furnizate recent de Rusia.
Aceasta include totul, de la obuze de artilerie avansate până la tancuri de luptă principale sofisticate și vehicule blindate.
SUA trimit în Ucraina armamentul rusesc din Siria. 3.000 de tancuri contra lui Putin
Stocurile de arme ale Siriei - de la un milion de obuze de artilerie de 152 mm și 122 mm până la peste 3.000 de tancuri, inclusiv modele T-54/55, T-62, T-72 și T-90 - ar putea schimba semnificativ echilibrul puterii pe linia frontului, mai ales că resursele militare proprii ale Ucrainei continuă să se diminueze.
Tancurile T-72 și T-90, deși nu sunt de vârf în raport cu standardele moderne, posedă în continuare capacități formidabile, inclusiv blindaje compozite, tunuri puternice cu țeava de 125 mm și sisteme avansate de țintire care ar putea oferi Ucrainei un impuls semnificativ în brigăzile lor de tancuri.
Un milion de cartușe de artilerie estimate în stocurile Siriei ar spori substanțial capacitatea Ucrainei de a menține un bombardament susținut asupra pozițiilor rusești.
Cartușele de artilerie de 152 mm, în special, ar putea fi de mare interes, deoarece sunt compatibile atât cu sistemele mai vechi de fabricație sovietică, cât și cu piese de artilerie mai moderne utilizate de forțele ucrainene.
Influența Turciei asupra milițiilor islamiste siriene va fi probabil esențială în facilitarea acestor transferuri, potrivit bulgarianmilitary.com.
Pârghia Ankarei asupra acestor miliții – dintre care multe au legături cu unitățile militare turcești – o plasează într-un rol central.
În schimbul cooperării, SUA ar putea oferi Turciei diverse stimulente, cum ar fi reducerea sprijinului pentru grupurile kurde din Siria, ajutor economic sporit și, eventual, facilitarea întoarcerii Turciei la programul F-35.
⚡️Syrian journalists showed from a drone what the 🇷🇺Russian air base in Khmeimim looks like now
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) December 12, 2024
Prominent air defense and radar positions are also located in the hangars of the Su-34, Su-24M and Su-35S, as well as in the open area of the An-124 and Il-76. pic.twitter.com/ATXnQkbcAR
Israelul a distrus ținte strategice în Siria, folosite de milițiile susținute de Iran, inclusiv depozite militare, dar armata siriană deține un bogat arsenal încă utilizabil.
A efectuat 446 de atacuri aeriene în Siria de la căderea regimului lui Bashar Assad săptămâna trecută. Loviturile au vizat tuneluri care adăpostesc stocuri de rachete balistice.
Citește și: Assad și-a plătit azilul în Rusia cu 137 miliarde $. Banii nu-i ajung lui Putin să învingă Ucraina
Rusia a stabilit contacte directe cu comitetul politic al grupării rebele islamiste din Siria, Hayat Tahrir al-Sham, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov,
Bogdanov a declarat că Moscova îşi propune să-şi menţină bazele militare din Siria pentru a continua „lupta împotriva terorismului internaţional”. Este vorba de baza navală din Tartus și baza aeriană Hmeimim din apropierea orașului-port Latakia.
Citește și: VIDEO Israelul a bombardat baza navală din Tartus, Siria. Rusia nu și-a scos încă toate navele
„Bazele sunt încă acolo. Nu au fost luate alte decizii pentru moment", a spus Bogdanov.
„Bazele sunt acolo la cererea sirienilor cu scopul de a lupta împotriva teroriştilor din Statul Islamic. Eu merg pe baza noţiunii că toată lumea este de acord că lupta împotriva terorismului şi ceea ce rămâne din IS nu s-a încheiat și necesită eforturi colective. Prezența noastră și baza Hmeimim au jucat un rol important în contextul luptei globale împotriva terorismului internațional”, a declarat Bogdanov, fără a pomeni de susținerea pe care acele baze i-au dat-o regimului Assad în lupta cu propriul popor.
Totuși, Rusia a început să elibereze cele două baze de activele militare importante.