VIDEO SUA au trimis cel mai puternic submarin nuclear chiar între Moscova și Beijing

DE Daniel Toșa | 25.10.2022 - 09:36

Armata americană a luat decizia neobișnuită de a dezvălui că principalul său comandant pentru Orientul Mijlociu se află pe un submarin american cu rachete balistice în Marea Arabiei.

SHARE

Nava face parte din clasa Ohio a Marinei americane, submarine cu rază lungă de acțiune care, ca parte a triadei nucleare a țării, pot lansa atacuri cu rachete nucleare. Unul dintre cele șase submarine cu rachete balistice staționate la Baza de submarine navale Kings Bay din Georgia, USS West Virginia poate transporta până la 20 de rachete balistice lansate de submarin cu focoase multiple.

Pentagonul dezvăluie rareori locația submarinelor sale cu propulsie nucleară, care de multe ori nu patrulează în Orientul Mijlociu, potrivit Associated Press. Dar aceasta vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin face amenințări nucleare în legătură cu războiul din Ucraina.

De asemenea, șeful marinei americane, amiralul Mike Gilday, a avertizat săptămâna aceasta că armata americană trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea unei invazii chineze în Taiwan înainte de 2024.

Citește și: EXCLUSIV Armata asigură buget de 1.330.000 € pentru ca Steaua București să joace în Liga a II-a

Aceasta a urmat comentariilor făcute de secretarul de stat Antony Blinken, care a declarat că Beijingul este "hotărât să urmărească reunificarea pe un termen mult mai rapid" cu insula autonomă.

Între timp, Iranul, care se află în regiunea Comandamentului Central, a aprovizionat trupele lui Putin cu drone, care sunt folosite pentru a lovi ținte civile în Ucraina.

Citește și: Surpriză pentru britanici: Rishi Sunak, primul premier hindus, mai bogat decât Casa Regală

"Când @usnavy submarinul cu rachete balistice iese la suprafață și un comandament de luptă geografic anunță locația sa, un mesaj este trimis cuiva", a scris pe Twitter Steven Pifer, fost ambasador al SUA în Ucraina.

„Ar putea fi un mesaj dublu - un mesaj atât pentru Moscova, cât și pentru Beijing, pentru a le reaminti capacitățile strategice ale SUA", a declarat Pifer, pentru Newsweek.com

SUA, demonstrație de forță în costa „dușmanilor” istorici

Comandamentul Central al SUA a declarat că Kurilla s-a întâlnit cu viceamiralul Brad Cooper, comandantul Flotei a 5-a a Marinei SUA, pe submarin și a avut parte de o "demonstrație practică" a ceea ce poate face nava.

Kurilla a descris submarinul ca făcând parte din "bijuteria coroanei triadei nucleare", care a demonstrat "flexibilitatea, capacitatea de supraviețuire, promptitudinea și capacitatea forțelor USCENTCOM și USSTRATCOM pe mare".

Vizita sa are loc în momentul în care NATO începe exercițiile nucleare anuale în nord-vestul Europei, care implică avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare și bombardiere americane cu rază lungă de acțiune B-52.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te