Surpriză pentru britanici: Rishi Sunak, primul premier hindus, mai bogat decât Casa Regală

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.10.2022 - 22:33
Rishi Sunak, primul premier hindus al Marii britanii/foto: Profimedia Images

Rishi Sunak este noul premier al Marii Britanii după ce Penny Mordaunt s-a retras din cursa pentru conducerea conservatorilor în ultimul moment. A fost singurul candidat sprijit de peste 100 de conservatori, devenind prim-ministru fără un vot din partea activiștilor.

SHARE

Sunak, care este de origine indiană, va fi primul prim-ministru hindus al țării și prima persoană de culoare care va ocupa cea mai înaltă funcție publică din țară.

Fostul premier, Liz Truss, și Sunak se vor întâlni cu Regele Charles luni sau marți pentru transferul oficial de putere.

Sunak se va întoarce apoi la Downing Street pentru prima sa conferință de presă oficială în calitate de prim-ministru, unde se așteaptă să își anunțe Cabinetul.

El este primul politician aparținând unei minorități etnice care ocupă funcția supremă a țării și, pe lângă faptul că este al cincilea prim-ministru consecutiv din partea Partidului Conservator - a devenit și al treilea prim-ministru din 2022.

Predecesorii au fost forțați să demisioneze în urma unor controverse în masă. Liz Truss și-a anunțat joi (20 octombrie) demisia în urma reacțiilor față de mini-bugetul dezastruos al administrației sale, în timp ce Boris Johnson a fost efectiv înlăturat din funcție în iulie, când mai mult de o treime dintre miniștrii Guvernului său și-au dat demisia din cauza scandalurilor Partygate și Chris Pincher.

Principalul adversar al lui Sunak pentru această funcție a fost Penny Mordaunt, dar aceasta s-a retras din competiție înainte ca o cursă pentru conducerea conservatoare să înceapă.

Ea nu reușise să obțină cei 100 de susținători parlamentari de care candidații aveau nevoie, în timp ce noul prim-ministru britanic avea sprijinul a mai mult de jumătate din partidul său.

Sunak a fost unul dintre candidații în competiția pentru conducerea conservatoare din vară. Deși a ajuns la votul final în rândul membrilor Partidului Conservator, a fost în cele din urmă învins de Truss.

În timpul primei sale candidaturi la funcția de prim-ministru, în vară, Sunak a numit agenda economică și propunerile lui Truss un „basm" și a afirmat că reducerile de taxe propuse de aceasta nu erau realiste.

În ciuda avertismentului lui Sunak, Truss și-a prezentat un "mini-buget", care includea reduceri de impozite de 50 de miliarde de dolari, fără o propunere privind modul în care Guvernul ar urma să plătească pentru acestea.

Din cauza incertitudinii financiare, lira sterlină s-a prăbușit la un minim record față de dolarul american, iar împrumuturile guvernamentale au crescut vertiginos.

De asemenea, inflația a ajuns la 10%, ceea ce a declanșat creșterea ratelor dobânzilor mai repede decât se aștepta, potrivit Băncii Centrale. Banca Angliei a fost nevoită să cumpere obligațiuni guvernamentale.

Sunak, care a ocupat funcția de șef al trezoreriei lui Johnson, și-a axat platforma pe economie, lansând o serie de pachete de ajutor pentru întreprinderi și rezidenți pentru a-i ajuta financiar să treacă peste pandemie.

La începutul acestui an, el a dezvăluit un plan în valoare de 15 miliarde de euro care avea ca scop să ofere ajutor gospodăriilor care se luptă cu creșterea costului vieții în țară.

Rishi Sunak, fost bancher, este unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie. El și  soția sa, moștenitoarea indiană din domeniul tehnologiei Akshata Murty, au o avere estimată la aproximativ 730 de milioane de lire sterline, potrivit Sunday Times Rich List.

În lista din acest an, publicată înainte de moartea sa, regina Elisabeta a II-a era estimată, prin comparație, la aproximativ 370 de milioane de lire sterline.

Se spune că Sunak este prea bogat ca să înțeleagă sărăcia. Se anunță o perioadă de tulburări sociale.

Profesorii, asistentele medicale și funcționarii publici amenință cu greve în următoarele luni, pe fondul reducerii nivelului de trai, dar este puțin probabil ca Sunak să le acorde o creștere în conformitate cu inflația.

De asemenea, el a declarat că țara trebuie să echilibreze conturile, iar Jeremy Hunt, actualul cancelar, a evocat deja perspectiva unor reduceri de cheltuieli și temerile legate de o a doua eră de austeritate.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te