„Recentele reduceri drastice ale fluxurilor de gaze naturale către UE înseamnă că aceasta este prima lună din istorie în care UE a importat mai mult gaz prin GNL (gaz natural lichefiat - n.r.) din SUA, decât prin conducte din Rusia”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un tweet, citat de Bloomberg. „Scăderea ofertei rusești necesită eforturi de reducere a cererii UE pentru a se pregăti pentru o iarnă grea” a mai spus el.
Creșterea importurilor de GNL din SUA vine pe măsură ce americanii cresc producția de combustibil super-răcit, după ce a început exporturile de pe Coasta Golfului în 2016, transformând comerțul global de energie. Livrările americane rămân puternice chiar și după un incendiu la uzina Freeport LNG din Texas, care, în această vară, stă închisă, pentru reparații prelungite.
Citește și: FOTO Șofer român de TIR, implicat într-un accident grav în Bulgaria. Familie cu doi copii, răniți
Din cauza războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în martie, UE a convenit asupra a încă 15 miliarde de metri cubi de GNL american în acest an, în încercarea de a înlocui gazul rusesc. Într-un obiectiv ambițios, blocul european încercând să înlocuiască, anul acesta, o treime din gazul rusesc cu GNL din diverse surse.
Rusia livrează aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa prin conducte, în fiecare an, și încă 14 până la 18 miliarde de metri cubi de GNL. În combinație cu GNL-ul rusesc, care continuă să sosească în Europa, cu excepția Regatului Unit, țara poate fi în continuare un furnizor de gaz mai mare pentru Europa decât SUA.
Citește și: VIDEO Forțele ucrainene „au lucrat” deja cu obuzierele PzH 2000. Lovesc pozițiile rusești din est
În 2021, Rusia a fost al treilea cel mai mare furnizor de GNL în Europa, după SUA și Qatar și înaintea Algeriei, potrivit analizei statistice anuale a energiei mondiale a BP Plc, citate de Bloomberg.