VIDEO SUA actualizează armele nucleare în Europa. Bombe gravitaționale vor fi livrate în decembrie

DE Elena Andrei | 27.10.2022 - 19:19
SUA actualizează armele nucleare în Europa/foto: los alamos

Noile bombe nucleare americane care ar trebui să ajungă în Europa anul viitor vor ajunge în acest an, pe fondul temerilor că Putin ar putea folosi una dintre armele sale atomice deasupra Ucrainei.

SHARE

Bombele gravitaționale lansate din aer B61-12, o versiune actualizată a principalei bombe nucleare americane, vor fi livrate aliaților europeni în luna decembrie a acestui an, în loc de primăvara anului 2023, potrivit unei telegrame diplomatice văzută de Politico.

Noua bombă, care ar trebui să fie mai precisă decât predecesoarea sa, va fi distribuită în depozite de pe continent, iar versiunile mai vechi vor fi eliminate.

Noua livrare a fost discutată la o reuniune a miniștrilor Apărării din cadrul NATO în Europa, în urmă cu două săptămâni, raportată Pentagonului și Departamentului de Stat într-o telegramă.

Pe lângă faptul că s-a discutat despre bombe, cablograma dezvăluie că aliații NATO sunt îngrijorați de posibilitatea ca Putin să treacă la arme nucleare și doresc să prezinte un front unit împotriva lui.

„Având în vedere volumul și amploarea tot mai mare a retoricii nucleare a Rusiei, un grup de aliați a solicitat consultări continue la NATO pentru a asigura o pregătire continuă și un mesaj coerent", se arată în raport.

15 aliați erau îngrijorați ca NATO să nu cedeze șantajului nuclear al lui Putin.

Conținutul cablogramei a fost confirmat de două surse, dar generalul de brigadă Patrick Ryder - purtătorul de cuvânt al Pentagonului - a negat accelerarea calendarului.

Doar trei aliați NATO - SUA, Marea Britanie și Franța - dețin arme nucleare, dar focoasele și armele folosite pentru a le desfășura sunt împrăștiate în întreaga alianță.

NATO menține în principal arme nucleare strategice - dispozitive apocaliptice menite să distrugă orașe sau țări întregi - ca mijloc de descurajare a atacurilor nucleare.

Citește și

EXCLUSIV/VIDEO Lazkin Goran, liderul Kurzilor din Romania: „Regimul din Iran se clatină sub revolte”

Trezoreria SUA a sancționat un israelian rusofon pentru subminarea democrației în Moldova

Însă, NATO deține, de asemenea, un stoc mai mic de așa-numite „arme nucleare tactice", de mai mică amploare.

Rusia susține că deține cel mai mare stoc nuclear din lume, de 6.500 de focoase nucleare, care include un amestec de arme strategice și tactice.

Miercuri, Putin a supervizat un uriaș exercițiu nuclear - "Grom 2022" sau "Thunder" - care a implicat testarea unor arme, inclusiv a rachetei balistice intercontinentale Yars, proiectată să transporte unele dintre cele mai mari focoase nucleare.

La exerciții au participat, de asemenea, flota de submarine nucleare a Rusiei, care transportă rachete cu rază de acțiune mai mare, și bombardiere nucleare.

Propagandiștii de stat ruși au declarat că exercițiile au fost „o repetiție pentru distrugerea Marii Britanii și a SUA”, deși au subliniat că acest lucru s-ar întâmpla doar dacă Rusia ar fi atacată prima.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te