Trezoreria SUA a sancționat un israelian rusofon pentru subminarea democrației în Moldova

DE Elena Andrei | Actualizat: 27.10.2022 - 15:42
Ilan Mironovici Șor/foto: zdg.md

Un cetățean cu dublă cetățenie moldo-israeliană a fost vizat de sancțiuni americane pentru că a sprijinit Rusia în acțiunile de subminare a democrației din Republica Moldova, a anunțat Trezoreria SUA, potrivit Jerusalem Post.

SHARE

Alte opt persoane și 12 entități au fost adăugate pe listele de sancțiuni pentru că au participat la „campaniile de influență maligne ale Rusiei și la corupția sistemică din Moldova”.

Ilan Mironovici Șor a fost vizat de Ordinul executiv 14024 pentru că „este responsabil sau complice sau pentru că s-a implicat sau a încercat să se implice, direct sau indirect, în interferențe în alegerile din Statele Unite sau din alte guverne străine pentru sau în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al Guvernului Federației Ruse".

Potrivit Trezoreriei, Rusia a plănuit să o submineze pe președinta R. Moldova Maia Sandu înaintea alegerilor din 2021 pentru a readuce țara în sfera de influență a Rusiei.

Șor a colaborat cu rușii pentru a crea o alianță politică pentru a controla  Parlamentul țării și a susține legislația în interesul Federației Ruse.

De asemenea, Șor a colaborat cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina candidatura Moldovei la UE, potrivit Trezoreriei.

Soția lui Șor, vedeta pop rusă "Jasmin" (pe numele real Sara Lvovna Șor), a fost, de asemenea, vizată de sancțiuni. Jasmin a primit și o recompensă din partea președintelui rus Vladimir Putin în 2015.

Șor este fugar din 2017, când a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru fraudă și spălare de bani.

Citește și

Aviz Moscovei. SUA desemnează regimul Assad ca autor al atacului cu arme chimice din Ghouta, Siria

Kremlinul presează negocieri cu SUA, Germania și Marea Britanie, amenințând cu bomba radiologică

În 2014, un miliard de dolari a fost drenat din trei bănci moldovenești, iar 20,8 miliarde de dolari în bani rusești au fost spălați prin intermediul băncii moldovenești Moldindconbank, potrivit Raportului privind crima organizată și corupția (OCCRP). Autoritățile moldovenești l-au acuzat pe Șor pentru că a fost implicat în acest caz.

OCCRP a descoperit că Șor a condus un grup de 39 de companii, în mare parte de tip fantomă, care au fost implicate în schemele de furt și spălare de bani. Un raport al investigatorilor privați Kroll Associates UK a constatat, de asemenea, că Șor a jucat un "rol esențial" în aceste infracțiuni. Partidul Șor a fost, de asemenea, inclus pe lista de sancțiuni anunțate miercuri.

Șor conduce un partid politic numit "Partidul Șor" în Republica Moldova și este în continuare deputat și organizează proteste antiguvernamentale în țară, în ciuda condamnării la închisoare împotriva sa, potrivit Jerusalem Post.

Unele rapoarte au indicat că Șor a fugit în Israel după ce a fost condamnat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te