VIDEO S-a cutremurat pământul în Donețk după un atac devastator cu rachete asupra bazelor rusești

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.07.2025 - 13:40
S-a cutremurat pământul în Donețk după un atac devastator cu rachete asupra bazelor rusești - Foto: X/ @Uncensorednewsw
S-a cutremurat pământul în Donețk după un atac devastator cu rachete asupra bazelor rusești - Foto: X/ @Uncensorednewsw

O noapte de foc și explozii în regiunile controlate de Rusia. Ucraina a lansat un atac masiv cu rachete asupra unor obiective militare din Donbas, Crimeea și sudul Rusiei.

SHARE

Donețkul a fost zguduit din temelii luni noapte, în urma unui atac de amploare desfășurat de Ucraina împotriva infrastructurii militare rusești din estul Ucrainei ocupate și din regiunile sudice ale Federației Ruse, potrivit unor surse militare și canalelor locale de monitorizare.

S-a cutremurat pământul în Donețk după un atac devastator cu rachete asupra bazelor rusești

Operațiunea pare a fi un răspuns direct la recentele bombardamente rusești asupra teritoriului ucrainean. Ucrainenii ar fi folosit o combinație de rachete de croazieră și, posibil, un nou tip de armament balistic aflat în dezvoltare.

Explozii puternice au fost raportate în Donețk, Yasynuvata, în regiunile rusești Rostov și Volgograd, dar și în Crimeea ocupată, unde autoritățile proruse au emis alerte de rachete în zonele de coastă.

„Donetsk se cutremură, s-a auzit ceva care semăna cu un avion care trecea pe deasupra, apoi au urmat două duzini de explozii. Nu a fost apărarea antiaeriană”, a relatat jurnalistul rus Dmitri Steșin, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, potrivit Defence-blog.com.

Citește și: Putin vrea să cucerească Odesa ca să izoleze Ucraina de Marea Neagră. România ajunge vecina Rusiei

Ucraina a testat o nouă rachetă de croazieră

Canale militare neoficiale susțin că Ucraina ar fi testat o „nouă rachetă de croazieră”, despre care se presupune că a vizat o țintă militară de mare valoare din Donețk. Deși nu există o confirmare oficială, indiciile oferite de sursele OSINT și de rapoartele din teren sugerează o operațiune meticulos planificată, cu scopul de a lovi puncte strategice ale armatei ruse.

Citește și: Ucraina a pus la punct drona anti-drona. Dronele Shahed rusești sunt vânate și dacă sunt în roi

Potrivit informațiilor disponibile, cel puțin zece rachete de croazieră au lovit obiective militare din regiunile Rostov și Volgograd, inclusiv depozite de armament și centre de comandă. Postările de pe rețelele sociale au arătat coloane de fum și explozii secundare, ceea ce ar indica distrugerea unor stocuri de muniție.

La ora 21:51, autoritățile din regiunea Krasnodar au emis o alertă oficială de rachetă pentru întreaga zonă a litoralului Mării Negre. „Pericol de rachete. Zona: coasta Mării Negre din regiunea Krasnodar!”, a transmis canalul „Operational Warning Krasnodar Region”. Locuitorii au fost sfătuiți să se adăpostească și să nu atingă fragmentele căzute, unele fiind considerate potențial toxice. Alerta a fost ridicată abia la ora 22:26.

Atac cu rachete în Crimeea

În paralel, sirenele de raid aerian au fost activate în Sevastopol și în zona podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia continentală. Traficul a fost restricționat, iar tensiunea a fost resimțită până târziu în noapte.

Mass-media rusă a tratat subiectul cu prudență, minimalizând amploarea atacurilor, însă numeroase postări din partea populației locale au confirmat gravitatea loviturilor, vorbind despre panică generalizată și explozii „ca de cutremur”.

Oficialii ucraineni nu au făcut declarații explicite despre atacul de noaptea trecută, dar în trecut au subliniat că lovirea țintelor militare din interiorul Rusiei este un act legitim de autoapărare. Aceste acțiuni, spun ei, vizează întreruperea fluxului de rachete și drone folosite împotriva teritoriului ucrainean.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te