VIDEO Raport: O mare forță navală rusească este pregătită să debarce în Odesa

DE Elena Andrei | Actualizat: 03.06.2022 - 21:15

Armata ucraineană se temea de un asalt amfibiu asupra portului Odesa. O mare forță navală de debarcare, formată din 12 nave, este „pregătită să îndeplinească sarcini pentru scopul propus în Marea Neagră", potrivit agenției TASS.

SHARE

„Pentru prima dată, o astfel de grupare mare a Marinei ruse, formată din 12 nave mari de debarcare ale flotelor Marea Neagră, de Nord, Marea Baltică, operează în Marea Neagră. Aceste BDK (nave mari de debarcare) sunt acum pregătite să își îndeplinească sarcinile prevăzute ca parte a unei operațiuni militare speciale", a declarat pentru TASS o sursă din cadrul autorităților din Crimeea.

Potrivit sursei, flotila de 12 nave include trei nave mari de debarcare din cadrul Flotei de Nord a Rusiei, trei din cadrul Flotei Baltice și șase din cadrul Flotei Mării Negre.

Naval News a raportat mișcarea acestor ambarcațiuni spre Marea Neagră înainte de război.

Navele mari de debarcare sunt capabile să acosteze și să descarce soldați și vehicule pentru atacuri amfibii, precum și să transporte cantități semnificative de materiale de război.

Încă de la începutul războiului, armata ucraineană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unui asalt amfibiu asupra portului vital Odesa.

Forțele ruse se îndreaptă, de asemenea, spre Mikolaiv, potrivit actualizărilor de vineri dimineață ale serviciilor de informații ucrainene și britanice.

„Un asalt amfibiu ar fi extrem de dificil, mai ales că forțele lor ar fi vulnerabile", a declarat pentru The Jerusalem Post directorul RAND National Security Supply Chain Institute, Bradley Martin.

Citește și

Rusia și-a dat acordul pentru exportul cerealelor din Ucraina. Centrul de comandă, la Istanbul

VIDEO Cum a evoluat linia frontului în 100 de zile de război în Ucraina

„Dacă pun o grămadă de trupe amfibii și o forță de asalt într-un grup operativ amfibiu și ar încerca să le deplaseze spre Odesa, vor fi foarte vizibili. Sunt ușor de detectat și multe dintre nave vor fi scufundate. Probabil că ar fi foarte dificil pentru Rusia să ducă la bun sfârșit o astfel de invazie”, a evaluat Martin.

Anterior, navele de debarcare din clasa Tapir, Orsk și Saratov au fost folosite pentru reaprovizionarea trupelor și pentru a încerca să consolideze liniile de aprovizionare rusești.

Când Flota Mării Negre a început să livreze muniție și echipamente forțelor ruse care luptă în regiunea Mariupol prin portul ucrainean ocupat Berdiansk, la sfârșitul lunii martie, o navă Saratov a fost scufundată în port de o rachetă balistică ucraineană, iar două nave de debarcare din clasa Ropucha, Cezar Kunikov și Novocerkassk, ar fi fost avariate.

„Nu este foarte clar ce rol au aceste nave la capacitatea de aprovizionare. Rusiei îi este mult mai bine să se bazeze pe liniile interne de aprovizionare", susține Martin.

Au fost desfășurate nave mari de debarcare

Flotila este compusă din navele Piotr Morgunov din clasa Ivan Gren și Olenegorski Gorniak și Georgi Pobedonoseț din clasa Ropucha  ale Flotei de Nord, navele din clasa Ropucha Korolev, Kaliningrad și Minsk ale Flotei Baltice și navele din clasa Ropucha Cezar Kunikov, Novocherkassk, Azov, Yamal și Tapir din clasa Orsk și Nikolai Filcenkov.

În total, flota poate transporta în jur de 4.000 de infanteriști și 150 de tancuri. 

Cu ce le așteaptă ucrainenii

De la scufundarea navei amiral Moskva a Flotei Mării Negre cu două rachete Neptune, navele rusești s-au ținut la distanță de coastă.

De la distrugerea navei Moskva, Ucraina și-a mărit și îmbunătățit arsenalul de rachete antinavă. Marea Britanie a furnizat rachete Brimstone după ce premierul britanic Boris Johnson i le-a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la începutul lunii aprilie. De asemenea, la sfârșitul lunii mai, Ucraina a început să primească rachete Harpoon din Danemarca.

Aceste platforme de armament reprezintă o provocare serioasă pentru activitatea navală rusă în Marea Neagră și un obstacol pe care forța navelor de debarcare trebuie să îl depășească pentru a-și îndeplini „sarcinile prevăzute” - oricare ar fi acestea.

Martin a remarcat că există unele măsuri care pot fi luate pentru a evita să fie lovite de rachetele antinavă, cum ar fi variația mișcărilor, controlul electronic al emisiilor, utilizarea de semnale de momeală, sisteme de apărare punctiformă și sisteme de război electronic pentru a modifica traiectoriile rachetelor departe de navă.

Un alt impediment major în calea unei debarcări amfibii ar fi reprezentat de minele marine, dar, în urma acordului între Erdogan, Putin și Zelenski, aceastea vor fi înlăturate de Turcia pentru formarea unui coridor alimentar, de exportare a cerealelor ucrainene.

Însă deminarea este un proces care necesită mult timp.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te