Putin a susținut că atacul cu racheta „Oreşnik” a fost un răspuns direct la loviturile recente ale Ucrainei asupra teritoriului rus, realizate cu rachete furnizate de Statele Unite și Regatul Unit.
Racheta balistică rusească Oreşnik, de 10 ori mai rapidă ca sunetul. Atacă ținte la 5.000 km
Racheta hipersonică a fost lansată asupra uzinei de tehnologie spațială Pivdenmaş (fosta Iujmaş), un obiectiv strategic din Dnipro.
„Războiul din Ucraina escaladează spre un conflict global după permisiunea acordată Kievului de a utiliza rachete americane și britanice împotriva Rusiei”, a declarat Putin, avertizând Occidentul și Statele Unitecu privire la posibile riposte directe.
Mai multe țări europene fac deja planuri și scenarii pentru o posibilă confruntare militară cu Federația Rusă, care ar putea deveni un scenariu real în următorii 3-5 ani.
Watch this video, which is now widely circulated in the mass media as the “Flight of the new Oreshnik rocket” and forget about it – because it is another russian fake!
— Jürgen Nauditt 🇩🇪🇺🇦 (@jurgen_nauditt) November 22, 2024
In fact, Kazakhstan can be seen in the footage. Namely, the launch of the Soyuz-2.1a carrier rocket with the… pic.twitter.com/CWu3ukdMdi
Citește și: Rusia a atacat Ucraina cu o nouă rachetă balistică hipersonică - Oreșnik. Peskov: Am anunțat SUA
Cât de puternică e racheta balistică rusească Oreşnik
Racheta RS-26, dezvoltată începând cu 2008, reprezintă baza tehnologică pentru „Oreşnik”.
În 2019, Statele Unite s-au retras oficial din Tratatul INF (Forțele Nucleare Intermediare) din 1987, acuzând Rusia de încălcarea acordului prin dezvoltarea unor arme interzise. Kremlinul a negat acuzațiile, dar rachetele de tip RS-26 sau 9M729 au fost subiecte controversate în relația Rusia-NATO.
Racheta „Oreşnik” este o armă hipersonică cu rază intermediară de acțiune, care poate zbura cu o viteză de 2,5-3 kilometri pe secundă, adică de 10 ori mai rapid decât sunetul.
🇷🇺 The media published a visualization of the flight speed of the Oreshnik.
— Roberto (@UniqueMongolia) November 21, 2024
The missile attack target at a speed of Mach 10, which is 2.5-3 kilometers per second. pic.twitter.com/9wjEiVLjAI
Citește și: NATO preia comanda sistemului Aegis Ashore din Polonia. Cu cel din România, scut împotriva Rusiei
Footage of the new Russian Oreshnik hypersonic missile striking its targets in Ukraine at Mach 10 (7,600 mph). Like a thunderbolt ⚡️it blows through the clouds onto its targets in a blink of an eye pic.twitter.com/uv4OTCauif
— S p r i n t e r (@SprinterFamily) November 22, 2024
Aceasta ar fi „invulnerabilă” la sistemele actuale de apărare antiaeriană, susține Kremlinul, însă lucrurile nu par să fie chiar așa. Scutul anti-rachetă de la Deveselu, spre exemplu, dar și "fratele geamăn" din Polonia.
Rază de acțiune: aproximativ 5.000 km, suficient pentru a atinge ținte din Europa și chiar coasta de vest a SUA.
Focoase: între 6 și 8 focoase nucleare sau convenționale, fiecare capabil să lovească ținte diferite.
Precizie: marjă de eroare de doar câteva zeci de metri.
Expertul militar rus Anatoli Matviciuk a afirmat că „Oreşnik” este o evoluție a rachetei balistice intercontinentale RS-26 „Rubej” și ar putea fi deja în serviciul activ al armatei ruse.
Forțele Aeriene Ucrainene au catalogat racheta utilizată drept un ICBM (rachetă balistică intercontinentală), deși Pentagonul a precizat că aceasta este mai degrabă o rachetă cu rază intermediară. Președintele Volodimir Zelenski a calificat atacul drept „o escaladare clară și severă” a războiului și a solicitat o condamnare fermă la nivel global.