Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,96 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

VIDEO Putin trimite în Marea Neagră o fregată de 500.000.000$ cu rachete supersonice. Ce țintește?

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.04.2024 - 19:19

Putin trimite în Marea Neagră o fregată de 500.000.000$ cu rachete supersonice. Presa scrie că Ucraina ar urma să fie ținta rachetelor Kalibr lansate de pe această fregată.

SHARE

O fregată rusă de mari dimensiuni, Amiral Grigorovici, a fost văzută acostată și încărcând arme și, probabil, alte provizii la baza navală Novorossiysk, în vestul îndepărtat al Rusiei, la Marea Neagră.

Citește și: Anunțul care dă „fiori reci” la Moscova. Ucraina va începe „urgia cerului” cu toate avioanele F-16

Putin trimite în Marea Neagră o fregată de 500.000.000$ cu rachete supersonice. Ce țintește?

Acest lucru vine după ce Rusia și-a mutat aproape toate navele de război și activele navale majore la Novorossiysk de la Sevastopol în Crimeea în octombrie 2023, după o serie de atacuri navale kamikaze cu drone și rachete din partea Ucrainei.

Citește și: Rusia a pornit urgia. 2440 miliarde $ cheltuite pe arme în lume. 65 miliarde $, în Ucraina

În timp ce războiul naval a continuat, apariția unei nave de război de mari dimensiuni înseamnă că Flota rusă din Marea Neagră rămâne intactă și ar putea intensifica loviturile sale cu rachete de croazieră lansate de pe mare în Ucraina. Loviturile ar putea avea loc din siguranța portului de origine al Flotei, aflat pe teritoriul suveran al Rusiei.

Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia de anexarea ilegală a Crimeei în 2014, în timp ce Moscova susține că regiunea a votat pentru a face parte din Federația Rusă în cadrul unui referendum desfășurat în mod democratic.

Interesant este faptul că fregatele din clasa Amiral Grigorovici sunt aceleași cu navele de război din clasa Talwar ale Marinei Indiene (IN), dintre care șase operează ca nave de luptă de primă linie în Flota de Vest a Indiei.

Confirmare din satelit

Potrivit unei actualizări a informațiilor de către Ministerul britanic al Apărării (MoD), o fotografie din satelit de la începutul acestei luni arăta o fregată cu rachete ghidate din clasa Grigorovici care întreprinde "activități de manipulare a armelor la instalația Flotei Mării Negre (BSF), în portul Novorossiysk".

Actualizarea a adăugat că navele de război rusești moderne, precum Grigorovici, au "sisteme de lansare verticală pentru a trage rachete de croazieră spre ținte maritime și terestre" și că astfel de rachete "au fost reîncărcate în Sevastopol, Crimeea".

Observația lasă să se înțeleagă că Marea Britanie se aștepta ca platforma să fie folosită pentru a trimite rachete de croazieră 3M54-1 Kalibr sau predecesorul BrahMos, P-800 Oniks (Onyx), în cadrul tirurilor periodice cu rază lungă de acțiune, lansate de pe mare și din aer, pe care Rusia le efectuează în adâncimea Ucrainei.

Ce arme are fragata?

Amiralul Grigorovici este o fregată cu rachete ghidate a marinei rusești. Este nava principală a clasei sale, care este cunoscută și sub numele de clasa Krivak V. Nava este înarmată cu o varietate de arme, inclusiv rachete de croazieră Kalibr, rachete sol-aer Shtil-1 și sisteme de arme apropiate AK-630.

Costă 500.000.000$.

Ce sunt racjetele Kalibr?

Varianta internă rusă (3M54T/3M54K) și variantele de export (3M54TE/3M54KE) zboară la viteze subsonice, atingând în același timp viteza supersonică (Mach 3.0) pe măsură ce se apropie de țintă. De asemenea, ele sunt capabile să efectueze manevre defensive cu unghiuri foarte mari și cu viteză mare, spre deosebire de traiectoria de zbor liniară obișnuită a altor rachete de croazieră anti-navă[12] Viteza terminală a acestor arme înseamnă că sistemele de apărare moderne au mai greu de respins, iar precizia lor le face letale pentru ținte mobile, cum ar fi distrugătoarele[13].

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te