VIDEO Vladimir Putin pregătește parada victoriei la 31 iulie. Îi mai trebuie Odesa și Transnistria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.06.2022 - 19:28

Un grup naval format din 47 de nave de luptă, canoniere și submarine va participa la cea mai mare paradă navală a Rusiei, ce va avea loc la Sankt Petersburg la 31 iulie, a anunțat ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

SHARE

„Paradele navale vor avea loc, de asemenea, la bazele navale ale tuturor flotelor și flotilelor inclusiv în portul Tartus (Siria) din Marea Mediterană”.

„În total, la aceste evenimente vor participa până la 200 de nave de luptă de diferite clase, 80 de avioane, peste 100 de echipamente de luptă și 15.000 de militari și civili", a precizat Șoigu.

O transmisiune în direct „va oferi posibilitatea ca milioane de spectatori, atât în Rusia, cât și în străinătate, să urmărească aceste evenimente”, a precizat șeful Apărării.

Ceea ce n-a spus Șoigu este faptul că parada este pregătită a fi una a victoriei în Ucraina. Sau, după unele surse de pe Telegram, poate debutul fazei finale a invaziei în Ucraina.

Ținta finală a invaziei

Potrivit lui Ugo Poletti, redactor-șef al Odessa Journal, portul este ținta finală a Rusiei pentru a obține o victorie militară și politică clară.

Primul obiectiv este economic. Odesa Mare este al doilea port ca mărime de la Marea Neagră și este format dintr-un sistem de șapte porturi.

80% din exporturile ucrainene trec prin cele trei cele mai mari dintre aceste șapte: Odesa, Iujni și Ciornomorsk, care sunt situate în nordul și, respectiv, în sudul orașului.

Citește și

Forțele ruse au trimis în Crimeea primul tren cu cereale furate din Zaporojie

Se pregătește anexarea regiunii ucrainene Herson ca „teritoriu constitutiv” al Federației Ruse

Funcția principală a portului Odessa este exportul de cereale și semințe de floarea soarelui. Ucraina este o superputere agricolă internațională care produce mărfuri alimentare cee hrănesc 400 de milioane de oameni din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia (în special China și India).

Cine controlează poarta prin care ies exporturile ucrainene, controlează bogăția țării. Și Rusia va avea un nou mecanism de „negociere” la nivel mondial, pentru a reveni pe scena internațională așa cum știe: prin șantaj.

Prin cucerirea Odesei, Rusia și-ar îndeplini scopul geopolitic: ocuparea coastei ucrainene și controlul de facto asupra Mării Negre. Ucraina și-ar pierde ieșirea în mare și ar fi retrogradată din punct de vedere economic.

În plus, Marea Neagră ar fi dominată de Rusia, pentru că Turcia nu are porturi importante aici.

Odată cu cucerirea Odesei, Rusia ar atașa și enclava Transnistria din Moldova, ceea ce ar duce la un succes geopolitic epocal, potrivit Odessa Journal.

Kremlinul va putea să anunțe alipirea Novorusiei

Președintele rus Vladimir Putin s-a referit la teritoriile din estul Ucrainei ca fiind „Novorusia” și a afirmat legăturile Rusiei cu această zonă într-o sesiune televizată de întrebări și răspunsuri încă din 2014.

„Este Novorusia: Harkov, Lugansk, Donețk, Odesa. Acestea nu făceau parte din Ucraina în perioada țaristă, au fost transferate în 1920. Vom găsi soluții să rezolvăm această problemă”, a spus Putin în 2014, când a început strategia de „alipire” a unor teritorii din Ucraina.

În cazul în care forțele armate ruse reușesc să cucerească Odesa, acestea vor înainta spre Transnistria, formând un coridor terestru de-a lungul coastei Mării Negre și legându-se de Crimeea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te