VIDEO Putin, în criză: Iranul, furios că n-a primit avioanele SU-35 promise. Cecenii întorc armele

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.07.2023 - 08:03
Cecenii întorc armele (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: euronews
Cecenii întorc armele (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: euronews

Putin, în criză: Iranul, furios că n-a primit avioanele SU-35 promise. Cecenii întorc armele din ce în ce mai mulți, nemulțumiți de politica pro-Putin a liderului lor.

SHARE

Putin, în criză: Iranul, furios că n-a primit avioanele SU-35 promise. Cecenii întorc armele din ce în ce mai mulți, nemulțumiți de politica pro-Putin a liderului lor, Ramzan Kadîrov.

Teheranul este furios în primul rând de trădarea liderului rus care pare că s-a înțeles cu Israelul.

Putin, în criză: Iranul, furios că n-a primit avioanele SU-35 promise

După ce a așteptat un an pentru avioanele de război promise de Moscova, generalul Hamid Vahedi, șeful Forțelor Aeriene iraniene, a recunoscut că nu știe dacă acestea vor fi livrate. 

„În ceea ce privește achiziționarea de avioane de luptă Su-35 din Rusia, avem nevoie de ele, dar nu știm când vor fi adăugate escadrilei noastre”, a declarat generalul.

Cu un an în urmă, Iranul a început să furnizeze forțelor ruse temutele drone sinucigașe pentru războiul în Ucraina, rolul acestora fiind critic. 

În schimb, Moscova se obliga să livreze Iranului cel mai sofisticat avion de război al său, Sukhoi-35, în cursul anului 2023.

Citește și: Liderul Partidului Comunist Transnistrean, laureat al Premiului Lenin, împușcat mortal

În urmă cu două luni, Teheranul a început plata pentru avioane, dar acum șeful Forțelor Aeriene iraniene nu pare sigur că le va mai primi.

Sursele de informații americane speculează că schimburile recente dintre Moscova și Israel ar fi putut determina Kremlinul să se mai gândească cu privire la dotarea Republicii Islamice cu acest atu major al puterii sale aeriene. 

Oficialii ruși și israelieni de rang înalt s-au întâlnit mai întâi la 13 iunie pentru o discuție descrisă ca fiind „deschisă și sinceră”.

Citește și: VIDEO Rusia acuză Ucraina, SUA și Marea Britanie pentru atacul asupra "Podului lui Putin"

Săptămâna trecută, într-un alt semn de răceală față de Teheran, Mocova a dat o lovitură diplomatică de proporții Republicii Islamice, lansând o declarație comună cu Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC) în care susținea revendicarea Emiratelor Arabe Unite asupra a trei insule strategice din Golf - Greater Tunb, Lesser Tunb și Abu Musa - contestând astfel pretențiile Iranului. 

Aceste insule servesc, de fapt, Iranului ca baze militare pentru Gărzile Revoluționare, potrivit Debka.

Ambasadorul Rusiei a fost chemat la Ministerul de Externe de la Teheran pentru a i se transmite categoric că „cele trei insule aparțin Iranului pentru totdeauna”.

Cecenii întorc armele

O înțelegere Rusia-Israel înseamnă și că Moscova va închide ochii cu privire la atacurile pozițiilor iraniene în Siria.

În replică, Iranul ar putea să se retragă din înțelegerea privind fabrica de drone pe care o construia în Rusia.

Un aliat al lui Putin, liderul cecen Ramzam Kadîrov, are probleme interne, după ce admisese că nu mai are mult de trăit.

Serviciul de Informații pentru Apărare a Ucrainei a lansat un videoclip care arată voluntari ceceni luptând de partea Forțelor Armate ale Ucrainei în timp ce distrug un camion militar rusesc. 

„Soldații ceceni continuă să lupte cu invadatorii ruși, protejând popoarele ucrainene și cecene”, a raportat serviciul de informații.

Echipamentul militar rusesc a fost distrus și soldații uciși în ambuscadă.

Ahmed Zakaiev, șeful Guvernului Republicii Cecene Icikeria, în exil, spune că cinci batalioane de voluntari ceceni luptă de partea Ucrainei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te