"Salvaţi democraţia", "Libertate pentru toţi" şi "Netanyahu ne duce la război", se putea citi pe pancartele protestului organizat a doua zi după un atentat pe malul mării, la Tel-Aviv, soldat cu un mort şi şapte răniţi.
Potrivit organizatorilor, aproximativ 258.000 de persoane au protestat la Tel Aviv împotriva reformei justiţiei. Poliţia nu a furnizat estimări ale numărului participanţilor.
Alte demonstraţii, de amploare mai redusă, au avut loc la Kfar Saba (centru), Haifa (la nord) şi Ierusalim.
De la anunţarea proiectului de reformă la începutul lunii ianuarie, zeci de mii de israelieni au ieşit în stradă în fiecare săptămână pentru a denunţa reforma şi a critica guvernul format în decembrie de Benjamin Netanyahu.
Citește și: 40% din viață este obișnuință. Cum renunți la „proastele obiceiuri” și îți pui la treabă creierul
Pe 27 martie, acesta a anunţat o "pauză" legislativă pentru a da o "şansă [...] dialogului" după o intensificare a protestelor, începutul unei greve generale şi apariţia unor tensiuni în cadrul majorităţii, dar mobilizarea împotriva reformei rămâne puternică.
În opinia guvernului, reforma urmăreşte, printre altele, reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul le consideră politizate, în beneficiul Parlamentului. Criticii reformei consideră, dimpotrivă, că aceasta riscă să deschidă calea spre o derivă autoritară.
Violenţa a crescut în ultimele zile după pătrunderea brutală a forţelor israeliene în Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, în mijlocul Ramadanului, care a stârnit numeroase condamnări.