VIDEO Polițiștii călare, acuzați că au maltratat refugiații, la frontiera SUA cu Mexic

DE Edi Neagu | 21.09.2021 - 11:31
Președintele Joe Biden a ordonat o anchetă în urma imaginilor apărute pe internet. FOTO: Twitter

Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată cum polițiștii lovesc refugiații, în Texas.

SHARE

Fotografii care arată poliţişti de frontieră călare în timp ce respingeau migranţi în apropiere de Del Rio, în Texas, au provocat o puternică emoţie în Statele Unite, unde administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat o anchetă pentru a face lumină asupra celor petrecute, relatează marţi AFP.

Într-o fotografie a unui corespondent France Presse, un agent călare prinde un bărbat de tricou. Într-o alta, el ţine un grup la distanţă învârtind frâul într-o postură ameninţătoare.

Aceste imagini 'de rele tratamente asupra unor migranţi haitieni de-a lungul frontierei sunt oribile şi foarte deranjante', a fost de părere democratul Bennie Thompson, preşedintele Comisiei pentru securitate internă a Camerei Reprezentanţilor.

CITEȘTE ȘI: Nou șef la Garda de Mediu: 500.000 € din păduri tăiate. A dat 130.000 de lei la partid

'Este oribil de privit', a recunoscut purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un briefing de presă. 'Nu cunosc contextul, dar nu văd în ce cadru ar fi un lucru potrivit', a adăugat ea.

Secretarul de stat Antony Blinken a discutat luni prin telefon cu premierul haitian Ariel Henry 'despre cooperarea în scopul repatrierii migranţilor haitieni de la sudul frontierei Statelor Unite', afirmându-şi 'preocuparea comună pentru securitatea cetăţenilor haitieni', a anunţat diplomaţia americană.

Conform unui purtător de cuvânt, Antony Blinken s-a întreţinut telefonic şi cu omologul său mexican Marcelo Ebrard cu privire la 'coordonarea vizând gestionarea fluxului de migranţi clandestini'.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Aventurile lui Van Damme în România: petrecere cu Dani Mocanu, beție în taxi, bătut în baruri

Patrule călare au fost desfăşurate duminică în apropierea fluviului Rio Grande, unde mii de migranţi, în majoritate haitieni, s-au strâns de mai multe zile în speranţa că vor fi admişi în Statele Unite, a explicat presei şeful poliţiei de frontieră, Raul Ortiz.

'Le-am cerut (agenţilor) să caute dacă erau persoane în pericol şi să strângă informaţii despre călăuze', a adăugat el, explicând şi că 'a controla un cal în apele unui fluviu este dificil'.

Se pare că, în acest context, unii au utilizat frâie lungi, a afirmat şeful Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Alejandro Mayorkas. 'Vom face o anchetă pentru a fi siguri că situaţia este într-adevăr aceasta, în caz contrar, vom acţiona în consecinţă', a dat el asigurări.

Scena s-a produs în timp ce migranţii se spălau în apele Rio Grande sau încercau să traverseze fluviul pentru a căuta hrană în Mexic pentru familiile lor rămase pe solul american, a relatat autorul fotografiilor, Paul Ratje.

Dintr-odată, cinci sau şase agenţi călare au sosit şi le-au cerut să se întoarcă în Mexic. 'Situaţia era tensionată şi migranţii au început să alerge pentru a-i evita. Unul dintre agenţi l-a prins de tricou pe bărbatul din fotografie. Nu cred că l-a rănit', a continuat el, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te