VIDEO Pericol de accident nuclear la Zaporojie. Populația, pregătită de evacuare. „N-avem mult timp”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.08.2022 - 11:31
Pericol de accident nuclear la Zaporojie/foto: Profimedia Images

Autoritățile locale din Zaporojie pregătesc evacuarea în cazul unei explozii la Centrala Nucleară, a comunicat Administrația Militară din regiune pe Telegram.

SHARE

Întâlnirea a fost condusă de Oleksandr Staruh, șeful Administrației Militare a regiunii Zaporojie.

În cadrul unei ședințe de urgență, au fost discutate detalii legate de modul de notificare a populație și de organizare a punctelor de adunare în cazul unei evacuări.

Au fost elaborate planuri de evacuare și pentru teritoriile ocupate și controlate temporar de ruși, pentru a se elimina toate obstacolelor pentru evacuarea civililor.

„Trebuie să ne înțelegem clar capacitățile. Deoarece nu va fi mult timp de gândire în cazul unui pericol real din partea invadatorilor ruși, va fi necesar să respectăm cu strictețe planul de acțiune aprobat în prealabil. Totul și toată lumea trebuie să lucreze ca un mecanism unic.

Se vor aplica toate sistemele de notificare posibile; în situații de urgență, comunicarea în timp util și sistematică este de o importanță cheie. Trebuie să avem grijă de populație atât în teritoriul controlat, cât și în cel ocupat”, se arată în comunicat.

Deconectarea de la rețeaua electrică poate produce explozia reactoarelor

Joi, 25 august, acțiunile forțelor de ocupație ruse au dus la deconectarea, pentru prima dată, a centralei nucleare din Zaporojie (ZNPP) de la rețeaua electrică a Ucrainei.

Preocuparea imediată este că întreruperile în alimentarea cu energie electrică a centralei ar putea afecta sistemele de răcire care sunt esențiale pentru funcționarea sigură a reactoarelor, generatoarele diesel de urgență fiind uneori nesigure.

Citește și

VIDEO Câteva avioane A-10 „Warthog” pentru Ucraina și ar câștiga războiul cu rușii

VIDEO Ucraina anunță că centrala de la Zaporojie a fost complet deconectată de la rețeaua electrică

De asemenea, bazinele în care sunt păstrate barele de combustibil uzat pentru a fi răcite sunt vulnerabile la bombardamente, ceea ce ar putea cauza eliberarea de material radioactiv.

„Dacă generatoarele ZNPP sunt deconectate de la rețeaua electrică din Ucraina, nu vor putea continua să răcească combustibilul în cazul în care alimentarea cu energie electrică a centralei va fi întreruptă”, a avertizat Energoatom, întreprindere de stat care exploatează toate cele patru centrale nucleare din Ucraina.

Forțele de ocupație vor să conecteze centrala ZNPP la rețeaua electrică controlată de Rusia în Crimeea.

„Așa arată terorismul nuclear. Rușii terorizează și șantajează nu doar Ucraina, ci întreaga lume civilizată. Ei distrug treptat toate mijloacele posibile care pot proteja centrala ZNPP de un dezastru nuclear.”

Un sistem de notificare urgentă a populației cu privire la cursul acțiunii și tipul specific de pericol a fost deja elaborat, prin metodele disponibile, cu toate resursele de informații disponibile, dar aici este problema.

Muncitorii care au părăsit uzina au declarat că forța de muncă a fost redusă de ruși la un nivel periculos de scăzut, în timp ce în jurul bazinului de răcire au fost amplasate mine de teren.

Cei care au rămas trăiesc în regim strict de închisoare, fără posibilitatea de a contacta familiile sau să raporteze situația din centrală, deoarece rușii au tăiat toate comunicațiile și au interzis telefoanele mobile.

„Nu putem monitoriza echipamentele active ale stației, deoarece rușii interzic deplasarea pe teritoriul lor pe timp de noapte. Își pun echipamentele în sălile turbinelor și interzic trecerea, acest lucru cauzează în mod constant conflicte între muncitori și trupele ruse', a declarat un muncitor.

În caz de accident, norul radioactiv va ajunge în Europa, funcție de condițiile atmosferice

Institutul de Hidrometeorologie al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei și de la Academia Națională de Științe a Ucrainei au realizat o simulare a răspândirii radiațiilor în urma unui accident ipotetic la centrala nucleară Zaporojie

Se observă din simulare cum norul radioactiv „mătură” România la două zile după accidentm pe direcția nord, nord-vest, vest-sud, la sfârșitul perioadei de simulare, adică după două zile.

Nicio centrală nucleară civilă nu este proiectată pentru o situație de război, deși clădirile care adăpostesc cele șase reactoare din Zaporizhzhia sunt protejate de beton armat care ar putea rezista la un obuz rătăcitor, spun experții.

Centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) a restabilit conexiunea la cea de-a patra linie de comunicații cu sistemul energetic al Ucrainei, linia de 750 kW Niprovska, a comunicat joi seara biroul de presă al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

„Ucraina a informat AIEA că ZNPP, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a pierdut conexiunea cu linia electrică de înaltă tensiune de cel puțin două ori pe parcursul zilei, dar în prezent aceasta funcționează din nou", a precizat agenția ONU.

Se menționează că ZNPP rămâne conectată la linia de 330 kW de la centrala termică din apropiere, care poate furniza energie electrică de rezervă în caz de nevoie.

Ucraina a informat, de asemenea, AIEA că, în urma unor rupturi la liniile electrice de 750 kW, două unități de operare ale centralei ZNPP au fost deconectate de la rețeaua electrică și sistemele de protecție de urgență ale acestora au fost activate, toate sistemele de siguranță rămânând în stare de funcționare.

Toate cele șase unități de putere au rămas deconectate de la rețea după ce linia electrică a fost restabilită, precizează AIEA citând datele de la ucraineni.

Nu există informații despre cauza directă a întreruperii energiei electrice. Centrala nucleară cu șase reactoare are în mod normal patru linii electrice externe, dar trei dintre acestea au fost pierdute anterior, din cauza ocupării instalației de către armata rusă.

AIEA a adăugat că, în cazul unei pierderi de energie externă, centrala ZNPP, ca și alte centrale nucleare din întreaga lume, are încă generatoare diesel disponibile pentru a furniza energie de rezervă.

Pentru moment, Energoatom nu a comentat oficial informațiile privind restabilirea conexiunii.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te