VIDEO Pakistanul va ataca Iranul în răspuns la bombardarea teritoriul său. A rupt total relațiile

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.01.2024 - 20:37
Pakistanul va ataca Iranul în răspuns la bombardarea teritoriul său - Foto: WarZone (imagine cu caracter ilustrativ)

Pakistanul va ataca Iranul în răspuns la bombardarea teritoriul său. A rupt total relațiile. „Pakistanul își rezervă dreptul de a răspunde la ora, locul și modul pe care îl alege.”

SHARE

 Pakistanul va ataca Iranul în răspuns la bombardarea teritoriul său. A rupt total relațiile, după ce Iranul a ucis într-un bombardament cu drone și rachete doi copii și a rănit trei fete.

Surse din serviciile de informații pakistaneze au declarat miercuri că Islamabad are „toate opțiunile pe masă” ca răspuns la atacul „neprovocat” al Iranului asupra provinciei din sud-vest Balocistan.

Pakistanul va ataca Iranul în răspuns la bombardarea teritoriul său. A rupt total relațiile 

Islamabad a declarat marți seara că Iranul i-a încălcat spațiul aerian și a efectuat un atac aerian.

Ca răspuns, Pakistanul și-a rechemat ambasadorul din Iran și a suspendat toate schimburile diplomatice la nivel înalt cu Teheranul.

Trimisului iranian în Pakistan, care vizitează în prezent Iranul, i s-a cerut, de asemenea, să nu se mai întoarcă.

Sursele au spus că a avut loc o întâlnire „foarte importantă și urgentă” cu privire la atacurile aeriene iraniene pentru a discuta răspunsul Pakistanului, potrivit Anadolu.

Presa de stat iraniană a susținut inițial că Gărzile sale revoluționare IRGC au efectuat lovituri asupra grupării militante Jaish al-Adl în orașul de graniță Panjgur din Balocistan, dar apoi a retras informațiile. 

Sursele au declarat că Pakistanul este conștient de situația regională și a evaluat că Iranul intenționează să rămână pe ordinea de zi într-un moment în care nu poate aduce o contribuție semnificativă la încheierea crizei din Gaza.

„Pakistanul își rezervă dreptul de a răspunde la ora, locul și modalitatea pe care o alege”, au declat sursele. 

Numind acțiunea iraniană drept „necompatibilă cu relațiile strânse” dintre cele două națiuni vecine, oficialii au numit-o „o încălcare deliberată, neprovocată și flagrantă a suveranității Pakistanului”.

Ministrul iranian de Externe a declarat că i-a lovit pe militanți cu rachete și drone, vizând două baze ale grupării musulmane sunnite Jaish al-Adl. 

„Doar militanții au fost loviți”, a declarat ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, la Davos, Elveția, unde a participat la Forumul Economic Mondial.

Citește și: VIDEO Iranul a atacat cu rachete balistice „rezidența Mossad” din Irbil, Irak. Milionar kurd, ucis

Acesta a susținut că cei vizați erau legați de Israel și că respectă suveranitatea Pakistanului.

Atacuri similare au fost efectuate de Teheran în același timp asupra Siriei și Irakului.

Citește și: VIDEO SUA au eliminat în Bagdad liderul unei miliții pro-Iran. 2.500 trupe în Irak, gata de război

Bagdadul și-a rechemat ambasadorul de la Teheran, după ce gărzile iraniene IRGC au declarat că au lovit un centru de spionaj israelian din capitala zonei semiautonome kurde, Irbil.

În Siria, Iranul a vizat provincia nordică Idlib, acest atac având ca unică motivație, potrivit analiștilor militari, o demonstrație față de Israel a capacității balistice a Teheranilui.

Atât Idlib, cât și Tel Aviv se află la o distanță de 1200 km de provincia Kuzestan din Iran, de unde au fost lansate rachetele balistice.

O reuniune comună a comitetului Comercial de frontieră Iran-Pakistan a fost anulată, iar o delegație comercială pakistaneză a fost rechemată de la Chabahar, din Iran, a declarat oficialul guvernamental al provinciei, Aurangzeb Badini.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te