VIDEO SUA au eliminat în Bagdad liderul unei miliții pro-Iran. 2.500 trupe în Irak, gata de război

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.01.2024 - 00:03
SUA au eliminat în Bagdad pe liderul unei miliții pro-Iran - Foto: X/Levent Kemal
Abu Taqwa se afla în mașiina distrusă de americani - Foto: x/Charles Lister

SUA l-au eliminat în Bagdad pe liderul unei miliții pro-Iran. 2.500 trupe în Irak, gata de război, în urma amenințărilor unor oficiali irakieni.

SHARE

SUA l-au eliminat în Bagdad pe Abu Taqwa, lider de rang înalt al miliției Harakat Hezbollah al Nujaba, sponsorizată de Iran.

Oficialii militari americani și-au asumat responsabilitatea unei lovituri cu drone, joi, la Bagdad, care a ucis un lider de top al unui grup de miliție susținut de Iran și alți colaboratori.

Armata americană a efectuat o lovitură de precizie la Bagdad, țintindu-l și ucigându-l pe Mushtaq Jawad Kazim al-Jawari, zis Abu Taqwa, comandantul Brigăzii a 12-a a Forțelor de Mobilizare Populară PMF), o miliție  sponsorizată de Iran, care făcea parte din așa numitul „front de rezistență islamică” gestionat de Teheran, și declarată organizație teroristă de către SUA, deși este supervizată de armata irakiană.

„Statele Unite continuă să ia măsuri pentru a ne proteja forțele din Irak și Siria, abordând amenințările cu care se confruntă”, a declarat un oficial american al apărării pentru The War Zone

SUA au efectuat cel puțin cinci valuri anterioare de atacuri aeriene ca răspuns la cele 120 de atacuri asupra forțelor americane din Irak și Siria începând cu 17 octombrie, în urma cărora au fost răniți 74 de militari americani.

Uunul, din 21 noiembrie la sud de Bagdad și altele, la 25 decembrie, au ucis un număr de militanți ai grupării Kataib Hezbollah, de asemenea grupare sponsorizată de Iran, după ce aceasta a atacat o bază americană din Erbil, potrivit CENTCOM.

Însă este prima astfel de lovitură în capitala irakiană, ceea ce duce la o tensionare a relațiilor cu oficialii din Irak, care au cerut ca armata americană să părăsească țara.

Citește și: VIDEO Adjunctul șefului Hamas, ucis la Beirut. I-a intrat o dronă pe geamul biroului

„Într-o agresiune flagrantă și o încălcare a suveranității și securității Irakului, o dronă a desfășurat un act asemănător activităților teroriste, țintind astăzi unul dintre cartierele generale de securitate din capitala, Bagdad”, a declarat generalul Yehia Rasool al Forțelor Speciale irakiene, purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Apărării.

„Acest act a avut ca rezultat victime și este condamnat fără echivoc. Forțele Armate irakiene consideră forțele globale ale Coaliției responsabile pentru acest atac nejustificat asupra unei entități de securitate irakiene care operează în limitele puterilor autorizate de comandantul șef al forțelor armate.”

Rasool a subliniat că „atacul subminează înțelegerile stabilite anterior între forțele armate irakiene și forțele Coaliției globale”.

Citește și: VIDEO Război Israel - Hamas: Israelul, pregătit de orice scenariu după uciderea numărului 2 al Hamas

PMF, o coaliție de miliții care se află într-un anumit grad subordonată armatei irakiene, a anunțat că Mushtaq Jawad Kazim al-Jawari, șef adjunct al operațiunilor din Bagdad, conducea spre garajul sediului al-Nujaba, împreună cu alt oficial al miliției, când mașina a fost lovită, ucigându-i pe amândoi.

Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudan are un control limitat asupra milițiilor susținute de Iran din Irak, de care a avut nevoie pentru a câștiga puterea în urmă cu un an și pentru a forma un bloc puternic în guvernul său.

Acest atac îl obligă să ceară ca SUA să părăsească Irakul. Însă americanii au 2.500 de soldați în Irak, gata de război, și pot decide suplimentarea trupelor pentru a elimina pericolul terorist reprezentat de milițiile pro-Iran.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te