O tornadă s-a abătut miercuri, 22 martie, asupra unui oraş din sudul Californiei, lăsând în urmă acoperişuri distruse, geamuri sparte şi maşini mutate din loc, la sfârşitul unei ierni deosebit de violente în acest stat din vestul Statelor Unite, relatează Agerpres, citând AFP.
Vânturile turbionare, observate de obicei pe câmpiile din centrul ţării, au străbătut Montebello, o localitate aflată la o distanţă de câţiva kilometri de Los Angeles.
"Tornada a smuls acoperişul clădirii. Toate geamurile maşinilor au fost sparte. Maşinile au fost distruse, a fost haos", a declarat un comerciant pentru postul TV local KTLA.
Citește și: Bursa chiriilor în București: Chiria în Aviației, și de 3 ori mai mare decât în Drumul Taberei
Înregistrările video prezintă fragmente de acoperişuri în timp ce se învârteau deasupra clădirilor industriale din acest oraş cu peste 60.000 de locuitori.
Imaginile aeriene au dezvăluit amploarea pagubelor: găuri în mai multe acoperişuri, ţevi răsucite şi sparte, maşini mutate din parcări.
Serviciul naţional de meteorologie (NWS), a declarat că investighează evenimentul, descris drept o "tornadă slabă", precum şi o alta, care a avut loc în Carpinteria, la aproape 150 de kilometri spre vest. Aceasta din urmă "a deteriorat aproximativ 25 de locuinţe mobile", potrivit NWS.
Estimările preliminare ale NWS indică faptul că ambele tornade au generat vânturi cu viteze de până la 140 km/h.
Citește și: Doi jandarmi din Ilfov s-au împușcat din greșeală cu arma din dotare în timp ce se aflau în misiune
"Aceasta este o tornadă destul de mare comparativ cu cele normale (din California), deoarece a afectat o zonă populată, a cauzat în mod clar pagube şi, posibil, a provocat rănirea unor persoane", a scris meteorologul Daniel Swain pe Twitter.
Tornadele s-au produs la sfârşitul unei furtuni violente, însoţită de ploi şi zăpadă, care a străbătut California şi a provocat pene de curent ce au afectat sute de mii de persoane.
Regiuni vaste ale acestui stat american rămân în alertă de inundaţii, iar o parte considerabilă din comitatul Tulare, unde se află Parcul Naţional Sequoia, se află încă sub ape.
Vestul Statelor Unite a cunoscut în ultimele săptămâni cantităţi record de zăpadă şi ploaie.
Furtunile recente din California sunt alimentate, ca majoritatea celorlalte survenite în acest sezon, de un "râu atmosferic", un coridor gigantic de ploaie care transportă vaporii de apă înmagazinaţi la tropice, adesea în zona Hawaii.
Autorităţile care gestionează rezervele de apă din California estimează că, deşi rezervoarele statului sunt mult mai pline decât au fost în ultimii ani, situaţia hidrologică s-ar putea deteriora foarte repede dacă vara următoare va fi la fel de aridă ca cea din 2022.
Deşi este dificil de stabilit o legătură directă între aceste furtuni şi schimbările climatice, oamenii de ştiinţă explică în mod regulat că încălzirea globală amplifică frecvenţa şi intensitatea fenomenelor meteorologice extreme.