Misterioasa „Gură a Iadului” din Siberia, survolată de o dronă. Localnicii sunt îngroziți, pentru că, de ani de zile, pe măsură ce clima se încălzește, permafrostul dă semne de colaps, cu doline apărând de nicăieri și bule de gaz erupând sub picioarele oamenilor.
Șapte cratere de această natură au fost înregistrate în Siberia, toate create, conform oamenilor de știință, prin topirea gheții subterane de permafrost.
Misterioasa „Gură a Iadului” din Siberia, survolată de o dronă. Localnicii sunt îngroziți
Cu toate acestea, au fost generate tot felul de ipoteze despre originea craterelor, că ar fi rezultate în urma impactului cu meteoriți sau că ar fi fost create de extratereștri.
Citește și: Enigma piramidei holografice, straniul fenomen din Ceahlău. Se crede că e muntele sacru al dacilor
Cea mai mare și cea mai cunoscută dintre aceste doline este cunoscută de populația locală, iakuții, drept „poarta către iad”, care, pe măsură ce avansează, se va deschide, cu tot ce decurge din asta pentru omenire.
Aceasta a fost măsurată în 2018, dar a crescut atât de repede, încât a scos la iveală păduri îngropate de mult timp, carcase de animale și 200.000 de ani de înregistrări climatice istorice.
Acum o dronă a zburat deasupra craterului, arătând amploarea vastă a fenomenului.
Multe dintre aceste megadoline au apărut în Siberia în ultimii ani, dar cercetătorii cred că Batagaika, datorită dimensiunii sale, ar putea fi o anomalie în zonă, situată la aproximativ 660 km nord-est de capitala regiunii Iakuțk.
Depresiunea are aproximativ 1 kilometru lungime, 800 metri lățime și 100 de metri adâncime, dar cercetările prezentate în 2016 sugerează că aceasta crește în dimensiune cu 10 metri pe an în medie.
Terenul a început să se scufunde în anii '60, după ce pădurea din jur a fost defrișată și permafrostul a început să se dezghețe.
Citește și: VIDEO Și-a urmărit puii de găină și s-a trezit într-un misterios oraș antic, vechi de 2.000 de ani
Acum craterul continuă să se adâncească pe măsură ce materialul se topește și mai mult din permafrostul subiacent expus la aer.
„Craterul va mânca probabil întreaga pantă de deal înainte de a încetini”, a declarat geograful Mary Edwards de la Universitatea din Southampton pentru Observatorul Pământului NASA, potrivit sciencealert.com.
"În fiecare an, de îndată ce temperaturile depășesc nivelul de îngheț, va începe din nou. Este foarte greu de oprit."
Există, de asemenea, îngrijorarea că, pe măsură ce gaura devine mai adâncă și mai mare, va expune depozitele de carbon care au fost închise de mii de ani.
Nu numai asta, dar virușii străvechi au fost reînviați recent după ce au fost înghețați în Siberia.
Însă, sunt expuse și rămășițe conservate ale pădurilor îngropate de mult timp, eșantioane antice de polen și chiar rămășițele înghețate ale moscului, mamutului și strămoșul calului, vechi de 4.400 de ani.