Lukașenko: „Prigojin e acasă, în Rusia”. S-a înțeles acesta cu Putin să-i predea pe ofițerii rebeli?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.07.2023 - 09:47
Ce înțelegere au Putin cu Prigojin (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Lukașenko: „Prigojin e acasă, în Rusia”, în orașul său natal, Sankt Petersburg, sau „poate s-a dus la Moscova”.

SHARE

Lukașenko: „Prigojin e acasă, în Rusia”, ca parte a acordurilor ce îi permit să își finalizeze afacerile acolo.

Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a declarat joi că Evgheni Prigojin, liderul unității paramilitare de mercenari ruși Wagner Group, se afla în orașul Sankt Petersburg.

Lukașenko: „Prigojin e acasă, în Rusia”. S-a înțeles cu Putin să-i „dea” pe ofițerii rebeli?

Lukașenko a negociat un acord pentru a pune capăt rebeliunii armate a mercenarilor Wagner în Rusia, iar conform acestuia, Prigojin trebuia să se mute în Belarus.

La 27 iunie, Lukașenko a confirmat că șeful Wagner a sosit în țara sa, pe fondul zvonurilor că FSB continuă ancheta asupra lui, că i s-au confiscat arme, bani și că pe capul său este pus un ordin de asasinare.

Însă, în această săptămână, totul s-a derulat în favoarea lui Prigojin: s-a anulat ancheta în privința sa, i s-au returnat banii și a fost la sediul FSB din Sankt Petersburg să-și ia înapoi armele returnate, fără să fie reținut.

„În ceea ce îl priveşte pe Prigojin, el se află la Sankt Petersburg. Nu este în Belarus", a declarat joi Lukașenko, care a subliniat că acesta este liber, că a vorbit cu el la telefon miercuri și că „poate s-a dus la Moscova”, potrivit The Guerdian.

Remarcile lui Lukașenko au venit după ce presa rusă a dezvăluit că Prigojin a fost văzut la Sankt Petersburg, prezența sa în al doilea oraș ca mărime din Rusia fiind interpretată ca parte a acordurilor ce îi permit să își finalizeze afacerile acolo.

Șeful lui Wagner nu a mai fost văzut în public din 24 iunie, când a părăsit Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, după ce a oprit marșul mercenarilor Wagner asupra Moscovei, cea mai mare amenințare la adresa guvernării de 23 de ani a lui Putin.

Kremlinul i-a propus din momentul în care a declarat război conducerii armatei ruse, care i-ar fi atacat taberele pe frontul din Siria, să spună că hackeri răuvoitori au făcut un „deep fake” și că nu a spus așa ceva.

Dar Prigojin a mers mai departe, a pornit marșul spre Moscova, pe care l-a oprit în mod abrupt când mai avea 200 de kilometri, la intervenția lui Lukașenko.

Imediat după ce i s-au înapoiat banii și era clar că a fost „iertat”, propagandiștii Kremlinului au lansat ipoteza că Prigojin și Putin au fost înțeleși cu această „farsă” de rebeliune ca să-i prindă pe trădătorii din sistem, armată, servicii secrete, apropiații Kremlinului.

Dar poate că adevărul e mult mai simplu și mai sumbru: Prigojin poate s-a înțeles să-i dea în vileag pe cei care i-au susținut rebeliunea și care voiau, prin aceasta, să acapareze puterea statului rus. Și poate chiar crede că va scăpa basma curată, ceea ce înseamnă că nu-și cunoaște „șeful”.

Epurare în armata rusă

Deocamdată, numai Serghei Surovikin, comandantul secund al forțelor armate ruse, a „dispărut” la închisoarea Lefortovo, dar epurarea continuă fără tam-tam.

Kremlinul a refuzat să comenteze la CNN unde se află Prigojin, susținând că nu urmărește mișcările lui.

Citește și: VIDEO „Generalul Armaghedon” al lui Putin a dispărut în „epurarea” de după revolta Wagner

„Nu avem nici capacitatea și nici dorința de a face acest lucru”, potrivit CNN.

Lukașenko a mai declarat joi că trupele Wagner se aflau încă în taberele lor, fără a preciza locația.

El a spus că transferul lor în Belarus „nu a fost decis” și că nu și-au înființat încă o bază în țara sa.

Citește și: "Generalul Armaghedon" a fost membru VIP secret al Wagner. Acum s-ar afla în închisoarea Lefortovo

Oferta de a staționa unele trupe Wagner în Belarus este încă valabilă, a adăugat Lukașenko, subliniind că nu crede că luptătorii vor lua vreodată armele împotriva țării sale.

„Nu construim tabere. Le-am oferit câteva foste tabere militare care au fost folosite în vremea sovietică, inclusiv lângă Asipovici, dacă sunt de acord", a spus el, referindu-se la orașul aflat la 103 de kilometri de Minsk.

„Dar Wagner are o viziune diferită pentru desfășurare, desigur, nu vă voi spune despre această viziune”, a adăugat el. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te