VIDEO LIVE Peste 11.000 de morți și peste 40.000 de răniți în Turcia și Siria în urma cutremurelor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.02.2023 - 13:22
Peste 8.100 de morți și peste 40.000 de răniți în Turcia și Siria în urma cutremurelor - FOTO: Profimedia

Numărul morţilor în urma cutremurelor devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 11.000 și peste 40.000 de răniți.

SHARE

Bilanțul cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a ajuns la cel puțin 11.104 morți, potrivit autorităților.

În Turcia, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 8.574 de morți, iar alte aproape 50.000 de persoane au fost declarate rănite, a declarat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan într-o informare televizată, în timpul unei vizite în zonele calamitate din apropierea epicentrului cutremurului de luni. 

În Siria, cel puțin 2.530 de persoane au fost raportate ca fiind ucise în zonele controlate de guvern și în regiunile controlate de rebeli, au declarat oficialii.

Agențiile umanitare și lucrătorii din domeniul situațiilor de urgență spun că este posibil ca numărul morților să crească și mai mult, având în vedere că multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături, iar condițiile meteorologice înghețate împiedică eforturile de salvare.

Bilanțul morților din Turcia și Siria se ridică la 9.500 de morți

Timpul presează pentru echipele de salvare care căutau în continuare miercuri supravieţuitori în Turcia şi Siria, la două zile după cutremurul devastator al cărui bilanţ nu încetează să crească, depăşind de acum 9.500 de morţi, transmite AFP.

Pe un frig glacial, salvatorii duc o cursă contracronometru pentru a încerca să le vină în ajutor supravieţuitorilor seismului cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter petrecut luni în zori şi care a zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine.

Vremea nefavorabilă le complică misiunea salvatorilor, iar ministrul de interne turc a prevenit marţi că următoarele 48 de ore vor fi 'cruciale' pentru găsirea de supravieţuitori.

Şoseaua care duce spre oraşul Antakya (vechea Antiohia), în provincia turcă Hatay deosebit de afectată, este aglomerată cu camioane cu ajutoare, utilaje de şantiere şi ambulanţe ce fac slalom printre maşinile particularilor care se refugiază.

Oraşul este la pământ, înecat într-un nor gros de praf din cauza utilajelor de degajare care caută printre dărâmături. Cât vezi cu ochii, nu sunt decât imobile prăbuşite total sau parţial.

Numărul morților din Siria a crescut la 2.470, ridicând bilanțul total la aproape 8.400 de morți

Numărul persoanelor confirmate ca fiind moarte în Siria se ridică la 2.470, informează AFP.

Acest bilanț ridică numărul persoanelor confirmate moarte din Turcia și Siria la 8.364. Bilanțul oficial al Turciei rămâne deocamdată neschimbat la 5.894.

Supraviețuitorii ar putea fi găsiți până la "săptămâni" după cutremur, potrivit unui expert

Un inginer structural și coordonator umanitar i-a îndemnat pe salvatorii din Turcia și Siria să nu-și piardă speranța, deoarece ar putea fi găsiți supraviețuitori până la "săptămâni" după cutremurul masiv care a lovit regiunea.

președintele organizației non-profit Miyamoto Global Disaster Relief, Kit Miyamoto, a lăudat comunitatea din Turcia care s-a unit și "și-a făcut partea" după cutremurul de luni.

"Comunitatea, cetățenii, ei sunt cei care reprezintă de fapt prima linie de apărare", a spus el. "Au dezgropat familia, prietenii, vecinii".
Guvernul turc s-a pregătit pentru un dezastru la fel de distructiv ca acesta în ultimele două decenii, dar provocările au îngreunat eforturile de căutare și salvare, a spus Miyamoto.

"Zona este muntoasă și extinsă, afectând 10 milioane de oameni", a adăugat el. "Niciun guvern nu poate face acest lucru de unul singur. Trebuie să existe un sprijin internațional".

Țări și organizații din întreaga lume au răspuns la criză cu donații de bani și echipamente, în timp ce salvatorii sosesc în Turcia și Siria pentru a ajuta la operațiunile de recuperare. NATO a declarat că membrii săi trimit peste 1.400 de persoane pentru intervenții de urgență, în timp ce o echipă de salvare din SUA este așteptată să aterizeze astăzi în orașul turc Adana.

...

Vicepreşedintele Fuat Otkay a anunţat că numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000.

Aproximativ 5775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.

Citește și: Alarmele antiaeriene nu au efect în Kherson. Rușii trag cu obuze în clădiri de la un km distanță

În Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets, care ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie, potrivit Agerpres.

Citește și: Sporuri uriașe la Compania din Primărie care nu te protejează de cutremur. Director: 2.300 lei/lună

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te