VIDEO Lecția HIMARS din Ucraina. Taiwanul cumpără 29 de unități pentru a se apăra de China

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.09.2022 - 10:48

Taiwanul stabilește un buget de apărare record de 40 de miliarde de dolari și achiziționează HIMARS, precum și a 84 de rachete sol-sol (SSM) ATACMS și 864 de rachete ghidate de precizie

SHARE

Înrăutățirea mediului geostrategic motivează decizia Taiwanului de a achiziționa sisteme suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) ca parte a unei strategii de apărare pe mai multe planuri, în timp ce Japonia încearcă să își dubleze plafonul de cheltuieli pentru apărare ca răspuns la dezvoltarea rachetelor nord-coreene.

Armata taiwaneză a decis să achiziționeze lansatoare M142 suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și muniții pentru sistemul de rachete tactice al armatei (ATACMS), ca parte a bugetului anual record de apărare de 40 de miliarde de dolari.

În bugetul de apărare propus pentru 2023, Taiwanul a alocat fonduri pentru achiziționarea a 29 de HIMARS, precum și a 84 de rachete sol-sol (SSM) ATACMS și 864 de rachete ghidate de precizie, ca parte a celui mai mare buget de apărare din istorie, evaluat în prezent la 21,3 miliarde de dolari.

Citește și: VIDEO Gazprom amenință Europa cu un videoclip sinistru: „Iarna va fi lungă. Berlin, Paris îngheață”

Decizia reflectă o concentrare reînnoită asupra construirii unei strategii de apărare pe mai multe direcții, în contextul eforturilor actuale de a spori descurajarea strategică.

După ce inițial plănuise să achiziționeze 11 lansatoare HIMARS și 64 de rachete ATACMS, Taiwanul a fost nevoit să își actualizeze cheltuielile planificate pentru apărare după ce planurile inițiale de achiziționare a 40 de obuziere autopropulsate M109A6 Paladin au fost anulate în luna mai din cauza "capacităților de producție inadecvate", potrivit lui Tristan Sauer, analist în domeniul terestru la GlobalData.

În pofida acestei modificări de ultimă oră, bugetul de apărare al Taiwanului pentru 2023 este în linie pentru a oferi un set de capabilități cu multiple fațete, alcătuit atât din platforme avansate, cât și din sisteme de arme convenționale, pentru a sprijini strategia sa de apărare asimetrică.

HIMARS dă lecții din Ucraina

În urma invaziei rusești din Ucraina, oficialii taiwanezi din domeniul apărării au făcut tot mai multe presiuni pentru o abordare mai nuanțată a achizițiilor în domeniul apărării.

Citește și: VIDEO Cum se are Putin cu capii armatei, Șoigu și Gherasimov: „Răceală siberiană”

Analiștii evidențiază rata de uzură extrem de ridicată atât a platformelor avansate, cât și a celor tradiționale, în cadrul unui conflict de mare intensitate.

"Eforturile anterioare de a spori disuasiunea prin achiziționarea unui număr mic de platforme și sisteme avansate au fost supuse unui control sporit în ultimele câteva luni", spune Sauer.

"Există îngrijorări legate de faptul că o astfel de abordare ar oferi "ținte prioritare" pentru orice ostil. Odată înfrânte, acestea ar paraliza capacitatea militară de a reacționa și de a răspunde."

A avut loc o schimbare de paradigmă în prioritățile de achiziție ale Taiwanului, fondurile fiind deturnate de la programele de achiziție pe scară largă pentru a sprijini dezvoltarea și achiziționarea de tehnologii de multiplicare a forței mai accesibile.

Printre acestea se numără sistemele aeriene tactice fără echipaj, rachetele ghidate antitanc și sistemele portabile de apărare aeriană.

HIMARS ca război asimetric

"Această concentrare reînnoită asupra factorilor care facilitează războiul asimetric este doar o parte a abordării taiwaneze a descurajării strategice, denumită în mod colocvial "strategia porcului spinos".

După cum exemplifică Forțele armate ucrainene, capacitatea de a menține un impuls asimetric și de a rezista mai mult decât un agresor mai mare din punct de vedere convențional depinde de capacitatea acelei forțe de a ținti elemente critice ale forțelor inamicului cu capacități de lovitură de precizie, pe lângă simpla depășire a ofensivei acestora.

Într-adevăr, oficialii taiwanezi din domeniul apărării au înțeles că capacitățile lor crescânde de război asimetric trebuie să fie folosite în tandem cu numărul mai limitat de sisteme avansate, cum ar fi HIMARS, pentru a rămâne eficiente într-un conflict prelungit de mare intensitate.

"Platforma HIMARS și sistemele de armament asociate acesteia și-au demonstrat în mod repetat eficiența pe parcursul războiului din Ucraina, iar decizia armatei taiwaneze de a achiziționa unități suplimentare indică faptul că aceste similitudini strategice nu au scăpat din vedere planificatorilor din domeniul apărării."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te