Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.
Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.
Fiecare sistem are 18 instalații de lansare și comanda României prevede trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km. Lansatorul HIMARS e montat pe camion și poate acomoda câte șase rachete de 227mm M270 sau o singură rachetă MGM-140 ATACMS.
Practic, pe lângă cele 54 de lansatoare, contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS , cele care au raza efectivă de până la 300 de km.
Armata română face exerciții cu HIMARS
Armata României a executat, în premieră, trageri cu primul sistem de rachete HIMARS intrat în dotare în luna iunie.
„La Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu", din Capul Midia, au avut loc în premieră, în perioada 8-10 iunie, trageri cu sistemul HIMARS intrat în înzestrarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza" în anul 2021”, a anunțat MApN.
Ungaria a anunțat în luna februarie 2022 că ia în calcul achiziția de HIMARS, însă nu au precizat care va fi numărul acestora.
În cursul zilei de marți au apărut imagini video cu o coloană militară aflată în tranzit la Focșani.
Într-un răspuns în exclusivitate pentru Newsweek România, MApN a transmis că echipamentele militare văzute la Focșani veneau de la un exercițiu de antrenament într-o localitate din județul Brașov.
"Instalațiile la care faceți referire fac parte din dotarea Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani care au luat parte la un exercițiu de antrenament în poligonul Centrului Național de Instruire Întrunită "Getica” de la Cincu", ne-au transmis reprezentanții MApN.
🇺🇸🇷🇴Himars on the way,it is reported in Romania pic.twitter.com/ImC9gH3Kb4
— AZ 🛰🌏🌍🌎 (@AZmilitary1) August 8, 2022
HIMARS - ușor de operat și foarte eficient
HIMARS este operat de o echipă formată din trei oameni – un șofer, un trăgător și un comandant. Sistemele de rachete sunt montate pe vehicule cu blindaj de protecție împotriva armelor de calibru mic, dar suficient de ușoare pentru a putea fi transportate și pe calea aerului.
Sistemul HIMARS este, de asemenea, capabil să lanseze proiectile ATACMS, care cântăresc 1,7 tone și au o rază de acțiune de până la 310 km. Washingtonul a confirmat însă că astfel de rachete cu rază lungă de acțiune nu vor fi livrate Ucrainei.
Toate tipurile de proiectile folosite de lansator dețin sisteme electronice de ghidare care au o acuratețe a atingerii țintelor de 98%, conform testelor făcute de producător.
HIMARS, sistemele de rachete de mare mobilitate pe care SUA le-a furnizat Ucrainei, au devenit un simbol al vulnerabilității ruse, iar statele est-europene cele mai îngrijorate de perspectiva unui eventual atac al Rusiei se înarmează și ele.
În acest moment, pe teritoriul Ucrainei sunt folosite în operațiunile militare 9 sisteme HIMARS, conform oficialilor de la Kiev.