VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.03.2024 - 18:27
Franța livrează muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina - Foto: front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși? Ministerul francez al Apărării a raportat despre ritmul producției de arme și planurile de a oferi asistență militară Ucrainei.

SHARE

Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?

Franța va adapta bombe AASM Hammer de înaltă precizie pentru aeronavele F-16, care vor fi trimise în Ucraina de aliații occidentali, a declarat ministrul Forțelor Armate franceze, Sebastien Lecornu.

În 2024, industria de apărare a țării va produce 600 de bombe ghidate AASM. Anul viitor, Franța plănuiește să dubleze acest număr, ajungând la 1.200 de bombe.

Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?

Potrivit lui Lecornu, guvernul urmează să transfere 100 de bombe drept ajutor militar Ucrainei până la sfârșitul lunii martie. Forțele Aeriene le folosesc activ pe linia frontului, integrându-le cu avioanele de luptă MiG-29.

El a raportat, de asemenea, discuțiile privind integrarea bombelor AASM cu avioanele de luptă F-16, primele dintre acestea urmând să fie în serviciu în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei în acest an, potrivit mil.in.ua.

În 2024, divizia franceză a MBDA plănuiește să livreze 40 de rachete de croazieră SCALP, a căror producție a fost oprită de mult timp. Nu este încă clar dacă acest lucru înseamnă reluarea producției sau repararea rachetelor existente în stoc.

Acestea sunt rachetele folosite de Forțele Aeriene Ucrainene pentru a lovi flota rusă de la Marea Neagră.

Ministrul Apărării a discutat și despre producția de muniție, anunțând că industria armamentului intenționează să producă aproximativ 100.000 de obuze în acest an.

Din cele o sută de mii de cartușe de artilerie de 155 mm, 80.000 vor fi furnizate Ucrainei ca ajutor militar, iar restul rămân în Franța.

Guvernul francez intenționează să aloce Ucrainei un pachet suplimentar de ajutor militar, care va include vehicule blindate, inclusiv vehicule blindate suplimentare VAB și vehicule de recunoaștere AMX-10.

Olanda achiziționează muniție pentru dotarea avioanelor F-16 direct de la producători

Olanda va achiziționa muniții pentru aeronave ucrainene F-16 în valoare de 150 de milioane de euro direct de la producători, a declarat ministrul olandez al apărării, Kaisa Ollongren, potrivit mil-in.ua.

Tipurile de arme de aviație nu sunt menționate, dar cel mai probabil sunt bombe ghidate, în special JDAM. Versiunea lor cu rază lungă de acțiune, JDAM-ER, este utilizată activ de avioanele de luptă ucrainene MiG-29 și Su-27.

Citește și: VIDEO Când va putea fi atacată Rusia, cu avioane F-16, pilotate de ucraineni pregătiți în România?

În prezent, aviația ucraineană folosește bombe de 230 kg cu un modul de control, dar pentru F-16 pot fi achiziționate bombe mai puternice, de 910 kg.

În funcție de viteza de zbor a transportatorului și de altitudinea lansării, raza maximă de acțiune a unor astfel de muniții poate ajunge la 72 de kilometri.

Achiziționarea rachetelor anti-radiații AGM-88 HARM utilizate pentru a învinge sistemele radar și sistemele de apărare aeriană inamice este, de asemenea, o opțiune.

Citește și: Vor trece piloții antrenați în România pe F-16 „linia roșie” să atace Rusia? Anunțul Pentagonului

Aceste muniții sunt utilizate în prezent în cel mai simplu dintre cele trei moduri disponibile din cauza lipsei de integrare cu electronicele de bord ale aeronavelor ucrainene.

Odată cu sosirea F-16, eficacitatea și profunzimea lor de operare vor crește semnificativ.

Transferul de arme mai letale, cum ar fi rachetele de croazieră lansate aerian AGM-158 JASSM, care pot fi considerate un analog al binecunoscutului Storm Shadow, este puțin probabil din cauza problemelor politice și a necesității de a obține permisiunea Statelor Unite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te