VIDEO Când va putea fi atacată Rusia, cu avioane F-16, pilotate de ucraineni pregătiți în România?

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.03.2024 - 12:39
VIDEO Când va putea fi atacată Rusia, cu avioane F-16, pilotate de ucraineni pregătiți în România? - Foto: Profimedia Images

Când va putea fi atacată Rusia, cu avioane F-16, pilotate de ucraineni pregătiți în România? Primele avioane F-16 ar trebui să ajungă în Ucraina, în această vară, spune ministrul olandez al Apărării.

SHARE

Când va putea fi atacată Rusia, cu avioane F-16, pilotate de ucraineni pregătiți în România? Primele avioane F-16 ar trebui să ajungă în Ucraina, în această vară, spune ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

Ollongren spune că Europa face eforturi, pentru a ajuta Kievul, pe fondul complicațiilor declanșate de un pachet de ajutor blocat în Congresul Statelor Unite.

Când va putea fi atacată Rusia, cu avioane F-16, pilotate de ucraineni pregătiți în România?

Ollongren a declarat Serviciului Ucrainean al RFE/RL, în timpul unei vizite la Kiev, pe 21 martie, că planul de livrare a 24 de avioane F-16 este pe drumul cel bun, prima aeronavă venind din Danemarca.

„Cred că suntem pe cale să vedem livrări, mai întâi daneze, în această vară, iar apoi ne vom extinde”, a spus ea, refuzând să ofere numărul exact de avioane implicate în prima livrare.

"Știm că vom începe cu F-16 daneze, asta este acum în planificarea noastră și în planificarea ucraineană. Și până la urmă, vreau să spun, nu mai contează. Dacă este un F-16 olandez sau danez sau norvegian, pentru că [avioanele vor fi] ucrainene”.

Citeşte şi: Primele avioane de luptă F-16 vor ajunge în Ucraina în iunie din Olanda. Piloți antrenați în România

Sosirea avioanelor de luptă va fi o evoluţie mult-așteptată, pentru a ajuta Kievul să umple o gaură crucială, în capacitățile sale de apărare.

Rusia și-a folosit avioanele mai avansate și mai numeroase, pentru a bombarda în mod repetat orașele ucrainene, pentru a încetini contraofensiva Ucrainei și pentru a amenința navele, care exportă cereale cruciale pentru supraviețuirea sa economică, făcând achiziționarea de către Kiev a avioanelor moderne americane un ingredient cheie pentru apărarea cu succes a țării.

Ucraina a moștenit o flotă învechită de avioane sovietice MiG și Suhoi, cărora le lipsește adâncimea de atac și tehnologia avioanelor moderne rusești, punând Kievul într-un dezavantaj semnificativ, în război. Ucraina are de asemenea o flotă mult mai mică decât Rusia.

Citeşte şi: Olanda trimite Ucrainei 350 de milioane de euro pentru muniții pentru F-16 și drone. Rolul României

Avioanele F-16, mai avansate, le-ar permite piloților ucraineni să lovească adânc în zonele controlate de Rusia și, cu mare precizie, să intercepteze rachetele care au terorizat orașele ucrainene și să preia avioane rusești, care îi amenință căile maritime.

Ollongren a spus că cheia eficienței avioanelor va fi pregătirea piloților, cât și a personalului tehnic, pentru a se asigura că operează la performanță maximă. „Nu este de nici un folos dacă nu știi cum să le folosești cel mai eficient, iar asta necesită instruire și asta necesită oamenii potriviți pentru întreținere și infrastructura potrivită.

Așa că, atunci când le primești, știi că le vei putea folosi”, a spus ea. „Deci, odată ce Ucraina primește avioanele F-16, totul trebuie să fie la locul lui, inclusiv, desigur, cum să-i protejăm”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te