Franța antrenează o întreagă brigadă ucraineană. România instruiește soldați de elită.
Armata franceză antrenează și echipează brigada ucraineană „Anne de Kyiv” în Franța, prima dată când o întreagă brigadă ucraineană este antrenată în străinătate, a declarat Ambasada Franței la Kiev la 9 octombrie.
Franța antrenează o întreagă brigadă ucraineană. România instruiește soldați de elită
Un total de 2.300 de soldați ucraineni sunt antrenați de forțele armate franceze în regiunea de nord-est Grand Est, potrivit președintelui francez Emmanuel Macron.
Ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umierov și omologul său francez, Sebastien Lecornu, împreună cu președintele francez, Emmanuel Macron, sunt așteptați să se întâlnească cu unii dintre cei 15.000 de soldați ucraineni pe care Parisul i-a antrenat de la invazia rusă la scară largă.
⚡️The President of 🇫🇷France showed the exercises of the 🇺🇦Ukrainian brigade on the territory of France. These brigade will be armed entirely with French equipment pic.twitter.com/pGAQiJrBDI
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) October 9, 2024
"Franța este prima țară care antrenează o brigadă ucraineană cu drepturi depline pe teritoriul său. Această inițiativă este fără egal în ceea ce privește numărul de soldați antrenați și durata antrenamentului", se arată în comunicat, potrivit Kyiv Independent.
În cadrul noului program, soldații ucraineni sunt antrenați în Franța simulându-se condiții reale de operațiuni de luptă împotriva Rusiei, implicând echipamente franceze ce vor fi predate militarilor ucraineni.
Antrenamentul include lupte blindată folosind tancuri AMX10 RC și rachete Milan, apărare aeriană cu rachete Mistral, precum și utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot, lunetişti și sisteme de artilerie Caesar.
Antrenament pentru piloți și pușcași marini în România
În iunie, Macron a dezvăluit că Parisul va oferi Kievului un număr nespecificat de avioane Mirage 2000-5 pentru a-și spori puterea aeriană.
Primul lot de piloți ucraineni a finalizat antrenamentul pe avioanele Alpha Jet în Franța, au anunțat forțele armate franceze la 20 septembrie.
„Pregătirea piloților face parte din transferul în curs de desfășurare a armamentului aer-sol AASM și SCALP”, a precizat Ambasada.
După începutul războiului pe scară largă al Rusiei, Parisul a livrat Ucrainei o serie de rachete SCALP cu rază lungă de acțiune, iar Macron a anunțat în februarie o coaliție pentru a furniza Kievului rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune.
O altă inițiativă a lui Macron, trimiterea de instructori militari în Ucraina, a fost susținută de unele țări, dar până în prezent nu a cunoscut nicio dezvoltare.
Forțele Aeriene Ucrainene trebuie să antreneze un număr semnificativ de piloți într-un interval de timp relativ scurt, pe aeronavele F-16, Mirage 2000 și chiar JAS-39 Gripen. Mai multe țări, printre care și Franța și România, au oferit asistență pentru antrenarea piloților ucraineni.
Primii piloți ucraineni au terminat antrenamentele de luptă aeriană în Franța, iar cei care vor opera pe F-16 vin în România pentru a face transferul pe aceste aeronave de luptă.
Totodată, Parlamentul României a aprobat Centrul de instruire pentru Marina Ucrainei, care poziționează țara ca lider regional în pregătirea pentru operațiuni maritime.
Citește și: Primii piloți ucraineni au terminat antrenamentele de luptă aeriană în Franța. Vin în România
Centrul de antrenament va funcționa timp de doi ani și va fi susținut de contribuții din partea comunității internaționale. În special, Regatul Unit va oferi finanțare completă pentru etapa inițială a dezvoltării sale.
35 de pușcași marini din Suedia vin în România pentru antrenarea militarilor ucraineni împotriva Rusiei.
Citește și: Parlamentul României a aprobat centrul de instruire pentru Marina Ucrainei. Cum se apără Rusia?
Ambarcațiunile de asalt amfibie CB90 alocate Ucrainei de Suedia la începutul lunii septembrie au ajuns în România împreună cu 35 pușcași marini suedezi care îi vor antrena pe ucraineni.
Pentru a răspunde cererii pentru acest segment, România va oferi inițial instructorilor suedezi acces la infrastructura Bazei Navale Mangalia și a Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu.