Forțele speciale ucrainene luptă împotriva rușilor și în Sudan. „Îi vânăm oriunde în lume”. Prezența forțelor de securitate ucrainene în războiul din Sudan a fost confirmată de surse din cercurile informațiilor.
Forțele speciale ucrainene au condus într-adevăr operațiuni în Sudan împotriva companiei rusești Wagner și a aliaților lor locali din Forțele de Sprijin Rapid, care au încercat să dea o lovitură de stat în aprilie.
Forțele speciale ucrainene luptă împotriva rușilor și în Sudan. „Îi vânăm oriunde în lume”
Înregistrările arată operațiuni ale lunetiștilor, atacuri cu drone FPV și angajări în luptă cu inamicul. Alte detalii ale operațiunii nu au fost încă dezvăluite.
Șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, a spus, fără să facă referire directă la prezența în Sudan, că „Ucraina va distruge criminalii de război ruși oriunde în lume, indiferent de locul în care se află”.
Luna trecută, CNN a raportat prima dată că forțe de securitate ucrainene desfășoară o operațiune de eliminare a rebelilor locali din Sudan și a aliaților ruși, pe baza propriei investigații.
Publicația se referă la o conversație cu o sursă militară ucraineană, care a descris operațiunea ca fiind operațiune militară „non-sudaneză”.
Când a fost întrebată dacă Ucraina s-a aflat în spatele atacurilor, sursa a remarcat doar că „serviciile speciale ucrainene sunt probabil responsabile”.
Operațiunea forțelor ucrainene a inclus o componentă terestră și o serie de atacuri cu drone
Jurnaliștii au obținut un fragment al unui videoclip filmat cu camera termică, care a înregistrat o parte din operațiunea nocturnă, precum și filmări dintr-o dronă având cu interfață ucraineană.
CNN a declarat că nu a putut confirma în mod independent implicarea Ucrainei în seria de lovituri, însă filmările video au indicat atacuri cu drone în stil ucrainean în Omdurman și alte orașe, potrivit english.aawsat.com.
Experții au mai spus că tacticile folosite și modelul de drone care se aruncă direct peste țintă sunt extrem de neobișnuite în Sudan și în regiunea africană în general.
CNN a subliniat că drone disponibile comercial utilizate pe scară largă de ucraineni au fost implicate în cel puțin opt dintre lovituri.
Cele două tipuri de drone sunt cunoscute sub denumirea de First-Person View (FPV) și DJI MAVIC 3.
Drona DJI MAVIC 3 are o distanță maximă de zbor de 30 de kilometri, o rază de transmisie video de 15 kilometri și 46 de minute de timp de zbor, ceea ce ar indica faptul că pilotul ar fi operat drona în interiorul sau foarte aproape de orașul Omdurman.
Citește și: Un oficial SUA dă asigurări că Ucraina câștigă teritorii în sudul țării: "Ucraina atacă”
Operațiunea forțelor ucrainene a inclus o componentă terestră și o serie de atacuri cu drone asupra grupărilor paramilitare ale Forțelor de Sprijin Rapid.
Primele lupte dintre armata sudaneză și Forțele de Sprijin Rapid au început la 15 aprilie 2023.
Citește și: VIDEO Forțele speciale ale Ucrainei, în misiune în Crimeea. „E inevitabilă eliberarea teritoriului”
Rusia și trupele sale de mercenari Wagner au fost direct implicate în lovitura de stat din Sudan, sprijinindu-l pe generalul Hemedti și luptătorii săi în conflict.
Până acum, peste 3.000 de oameni au fost uciși și 6.000 au fost răniți în conflict.
Potrivit ONU, peste un milion de oameni au fugit din țară.