VIDEO Familiile militarilor ruși, evacuate din Herson. Partizanii ucraineni îi termină pe ocupanți

DE Adina Mutăr | 10.08.2022 - 17:53
Feribot de pontoane construit de ruși pentru a permite traversarea Niprului în apropiere de Herson/foto: Profimedia Images

Familiile militarilor ruși au început să fie retrase din Hrson, după o nouă lovitură a Forțelor Armate ale Ucrainei asupra podului Antonivka, a anunțat Administrația de stat din regiunea Herson pe Facebook, potrivit pravda.com.ua.

SHARE

„Ca urmare a recentelor lovituri ale Forțelor Armate ale Ucrainei asupra podurilor Antonivka și Kahovka, ocupanții au început să intre în panică. A început evacuarea în masă a familiilor de militari ruși care locuiau în Herson”, a anunțat administrația, adăugând că ocupanții vor să forțeze un „referendum” și îi amenință pe locuitori cu „probleme” dacă îl vor ignora.

În plus, pentru a colecta datele personale ale oamenilor, au crescut numărul de puncte de eliberare a „ajutoarelor în numerar”.

În noaptea de 7 august, forțele armate ale Ucrainei au lovit podurile Antonivka și Kahovka din regiunea Herson.

Unde nu ajunge armata, ajunge Rezistența 

O provocare tot mai mare la adresa controlului Rusiei asupra zonelor ocupate din sud-estul Ucrainei vine din partea forțelor de gherilă ale Kievului, care ucid oficiali pro-Moscova, aruncă în aer poduri și trenuri și ajută armata ucraineană prin identificarea unor ținte cheie, potrivit Associated Press (AP).

Rezistența care se răspândește a erodat controlul Kremlinului asupra acestor zone și  amenință planurile sale de a organiza referendumuri în diferite orașe pentru anexarea de către Rusia.

„Scopul nostru este de a face viața insuportabilă pentru ocupanții ruși și de a folosi orice mijloace pentru a le deraia planurile”, a declarat pentru AP Andri, un coordonator în vârstă de 32 de ani al mișcării de gherilă din regiunea sudică Herson.

Membru al grupului de rezistență Zhovta Stricika - Panglica Galbenă - Andri a vorbit cu The Associated Press cu condiția de a nu fi identificat complet pentru a evita să fie depistat de ruși. Grupul și-a luat numele de la una dintre cele două culori naționale ale Ucrainei. Membrii grupării folosesc panglici galbene pentru a marca potențialele ținte pentru atacuri.

Recent, trupele ucrainene au folosit un lansator multiplu de rachete HIMARS, furnizat de SUA, pentru a lovi un pod strategic pe râul Nipru în Herson, întrerupând principala legătură de aprovizionare a rușilor. Orașul de 500.000 de locuitori, cucerit de trupele ruse la începutul războiului, a fost inundat de pliante din partea rezistenței, amenințând oficialii susținuți de Moscova.

Chiar înainte de atacul asupra podului, au apărut pliante care spuneau: „Dacă HIMARS nu poate face asta, un partizan va ajuta”.

„Oferim armatei ucrainene coordonate precise pentru diverse ținte, iar ajutorul gherilelor face ca noile arme cu rază lungă de acțiune, în special HIMARS, să fie și mai puternice", a declarat Andri pentru AP. „Suntem invizibili în spatele liniilor rusești, iar acesta este punctul nostru forte.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te