Estonia, gata să scufunde o navă a Rusiei în Marea Baltică. Era un petrolier-fantomă.
Nava, despre care prim-ministrul Kristen Michal a declarat că nu naviga sub pavilionul niciunei națiuni, dar era înregistrată anterior în Djibouti, a fost reținută în apropierea golfului Tallinn, într-o operațiune care a implicat și elicoptere.
Estonia, gata să scufunde o navă a Rusiei în Marea Baltică. Era un petrolier-fantomă
„În această dimineață, Marina Estonă a reținut o navă sancționată, fără pavilion de stat”, a declarat Michal.
❗️🇪🇪Estonian Navy Detains Tanker from 🇷🇺Russia's "Shadow Fleet" pic.twitter.com/NoDppRQkLj
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) April 11, 2025
„Autoritățile noastre se află în prezent la bord, inspectând statutul său legal.”
Nava se îndrepta către portul Ust-Luga, un port petrolier maritim cheie rusesc din Marea Baltică, potrivit Estonian Public Broadcasting (ERR).
Moscova comandă o flotă vastă de petroliere exportatoare de petrol în Marea Baltică, pe care le folosește pentru a eluda sancțiunile occidentale pentru a ajuta la finanțarea războiului împotriva Ucrainei.
Adesea, navele fantomă nu au pavilion - o încălcare a Dreptului maritim internațional - și au documente dubioase.
Navele fantomă ale Rusiei, suspectate de sabotaj asupra cablurilor submarine
Unele dintre aceste nave-fantomă ale Rusiei sunt suspectate că ar fi implicate în acte de sabotaj ale infrastructurii energetice și de comunicații critice, pe fundul mării, potrivit Politico.
Autoritățile occidentale și-au intensificat eforturile pentru a sechestra petrolierele ilegale și chiar plănuiesc să le scufunde.
Armata Estoniei are voie să scufunde navele-fantomă suspecte
Parlamentul Estoniei a aprobat miercuri o nouă lege care permite Marinei țării să folosească „forța militară” asupra navelor comerciale suspectate că reprezintă o „amenințare” la adresa infrastructurii sale critice submarine.
Autoritățile finlandeze au reținut un alt petrolier în decembrie, care ar fi sabotat un cablu electric submarin, ce leagă Estonia de Finlanda.
Rusia acuză că „o operațiune de vânătoare a flotei noastre civile este în desfășurare în Marea Baltică”.
Tensiunile sunt din ce în ce mai mari în Marea Baltică, unde NATO desfășoară exerciții militare având în vedere tocmai oprirea tranzitului petrolierelor fantomă ale Rusiei.