Mai multe zboruri către insula turistică indoneziană Bali au fost anulate sau întârziate, iar aeroportul din Maumere din provincia East Nusa Tenggara a fost închis din cauza erupţiei vulcanului Lewotobi Laki-laki, au declarat miercuri oficialii, relatează News.ro, citând Reuters.
Erupție spectaculoasă a vulcanului Lewotobi Laki-laki. Mai multe zboruri către Bali, anulate
Vulcanul Lewotobi Laki-laki, care se află în provincia East Nusa Tenggara, a erupt marţi, aruncând cenuşă la o înălţime de 11 km, ceea ce a obligat agenţia vulcanologică a ţării să ridice nivelul de alertă la maxim.
Acesta a erupt din nou miercuri dimineaţă, emiţând un nor de cenuşă înalt de 1 km, a precizat agenţia.
Citește și: De ce este periculos vulcanul Etna din Sicilia? Una dintre erupții a omorât 20.000 de oameni
BREAKING: Mount Lewotobi Laki-laki in Indonesia has erupted 🌋
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) June 17, 2025
"There was an eruption of Mount Lewotobi Laki-laki on Tuesday, June 17, 2025, at 17:35 WITA with an observed ash column height of ± 10,000 m above the peak (± 11,584 m above sea level)," said the Volcano Observation… pic.twitter.com/lpWZnHQwk1
Mai multe zboruri internaţionale din India, Singapore şi Australia către Bali au fost anulate din cauza erupţiei, potrivit site-ului aeroportului internaţional din Bali.
Singapore Airlines a anulat patru zboruri între aeroportul Denpasar din Bali şi Singapore, iar filiala sa low cost Scoot a anulat zborurile către Bali şi insula vecină Lombok, au declarat companiile aeriene.
Compania low-cost Qantas JetStar a anulat mai multe zboruri de dimineaţă spre Bali din Australia şi se aşteaptă ca zborurile de după-amiază să fie întârziate.
Citește și: Acest vulcan a ucis 60.000 de oameni și a schimbat rotația Pământului. A fost considerat un OZN
„Prognozele arată că norul de cenuşă ar trebui să se îndepărteze până diseară”, a declarat JetStar.
Guvernul a închis aeroportul Fransiskus Xaverius Seda din Maumere de miercuri până joi „pentru a asigura siguranţa pasagerilor”, a declarat operatorul aeroportuar AirNav.
Erupţia a forţat, de asemenea, autorităţile locale să evacueze zeci de locuitori care trăiesc în două sate din apropierea vulcanului, a declarat pentru Reuters Avi Hallan, un oficial al agenţiei locale pentru dezastre. „Străzile din cele două sate s-au umplut cu cenuşă groasă, pietriş şi nisip”, a spus ea, adăugând că nu au fost raportate victime.
Vulcanul a erupt ultima dată în luna mai.
Indonezia se află pe Inelul de Foc al Pacificului, o zonă cu activitate seismică ridicată deasupra mai multor plăci tectonice.