VIDEO Distrugătorul australian HMAS Sydney trage cu rachete ghidate ESSM la Pacific Dagon

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.08.2022 - 14:33

Distrugătorul cu rachete ghidate al Marinei Regale Australiene, HMAS Sydney, și-a etalat capacitățile sofisticate de luptă navală în timpul participării la exercițiul Pacific Dragon 2022 în largul insulelor Hawaii.

SHARE

În cadrul exercițiului, Sydney a urmărit ținte de foarte mare viteză cu ajutorul sistemului său de luptă Aegis și al radarului de ultimă generație AN/SPY 1D(V) cu rețea fazată, înainte de a lansa cu succes o rachetă Evolved Sea Sparrow pentru a intercepta o dronă-țintă aeropurtată.

Sydney a operat împreună cu forțe din Marina Regală Canadiană, Forța maritimă de autoapărare a Japoniei, Marina Republicii Coreea, Agenția de apărare antirachetă a SUA și Marina SUA.

Exercițiul multinațional bienal integrat de apărare aeriană și antirachetă a avut loc la Pacific Missile Range Facility Barking Sands (PMRF), în largul coastei Kauai, Hawaii, în perioada 5-15 august.

Exercițiul militar Pacific Dragon 2022

Exercițiul Pacific Dragon 2022 a fost prima iterație a exercițiului, care a inclus o interceptare cu foc real a unei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune cu ajutorul unei rachete Standard Missile 3 (SM-3) Block IA.

Exercițiul condus de SUA a avut ca scop îmbunătățirea coordonării tactice și tehnice și a interoperabilității în ceea ce privește capacitatea regională integrată de apărare antiaeriană și antirachetă.

Printre unitățile participante s-au numărat Sydney, HMAS Supply, HMCS Vancouver, JS Haguro, ROKS Sejong the Great, USS Fitzgerald, USS William P. Lawrence și Pacific Missile Range Facility Barking Sands, Kauai.

Sydney a participat la exercițiu ca parte a desfășurării de rutină a prezenței sale regionale.

Australia a adus 5 distrugătoare de ultimă generație

Cinci nave ale Marinei Regale Australiene din două grupuri operative au efectuat desfășurări de prezență regională în Indo-Pacific în ultimele luni.

În timpul desfășurărilor, navele și unitățile îmbarcate ale Forțelor de apărare australiene efectuează exerciții comune și alte angajamente cu partenerii regionali ai Australiei.

Desfășurările de prezență regională demonstrează angajamentul și implicarea Australiei în regiune, jucând un rol vital în securitatea și prosperitatea pe termen lung a Australiei prin protejarea intereselor Australiei, menținerea unei ordini bazate pe reguli, consolidarea cooperării și a relațiilor cu partenerii și aliații regionali și dezvoltarea capacităților și a interoperabilității.

Rachetă Evolved Seasparrow (ESSM)

Racheta RIM-162 Evolved Seasparrow Missile (ESSM) este un interceptor sol-aer cu rază medie de acțiune, conceput pentru a contracara rachetele de croazieră anti-navă de mare viteză, navele militare împotriva rachetelor de croazieră anti-navă (ASCM), a amenințărilor aeriene cu viteză redusă (LVAT), cum ar fi dronele și elicopterele, și a amenințărilor de suprafață manevrabile de mare viteză.1

ESSM funcționează împreună cu alți interceptori de apărare aeriană, cum ar fi Standard Missile-2 și Standard Missile-6, pentru a oferi navelor militare o apărare stratificată.

Apariția avioanelor cu reacție de mare viteză, echipate cu rachete anti-navă, la sfârșitul anilor 1950, a reprezentat o amenințare clară pentru navele militare americane și aliate și a exacerbat inadecvarea apărării aeriene navale bazate pe tunuri din acea perioadă.

În urma scufundării distrugătorului israelian INS Eilat în 1967 de către o rachetă de croazieră anti-navă rusească, aliații NATO au văzut o nevoie sporită de o rachetă de autoapărare fiabilă pentru a-și proteja forțele navale.

În 1968, patru țări (Danemarca, Italia, Norvegia și Statele Unite) au semnat un memorandum de înțelegere (MoU) pentru a dezvolta în comun sistemul NATO de rachete de suprafață Seasparrow (NSSMS). Aceste țări au format, de asemenea, Consorțiul NATO Seasparrow, care s-a extins la 12 țări în prezent.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te