VIDEO Cum arată și atacă dronele iraniene „kamikaze” Shahed 136 care cad și în România

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.09.2023 - 15:04
Drona „kamikaze” Shahed 136 - Foto: Profimedia Images
Drona „kamikaze” Shahed 136 - Foto: Profimedia Images

Rusia a „abandonat” atacurile cu avioanele de război pe care le-a folosit din plin în primele luni de război. Acum, planul Moscovei este "epuizeze" Ucraina prin atacuri zilnice cu ajutorul unor drone „kamikaze” de fabricație iraniană cu ceva modificări.

SHARE

Scandalul din ultimele zile cu bucățile de „dronă rusească” (iraniană n.red) căzute în România în atacul rusesc de luni de la Porturile ucrainene aflate pe celălalt mal al Dunării - Reni și Ismail, au iscat multe controvese cu privire la escaladarea războiului de către Rusia în teritoriile NATO.

Cum arată și atacă dronele iraniene „kamikaze” Shahed 136 care cad și în România

Incidentul a fost geolocalizat oficial, iar zona estimată a prăbușirii a fost la 300 de metri deasupra părții românești a râului.

România a continuat să nege incidentul, în ciuda dovezilor furnizate de analiza imaginilor din satelit și de mărturiile martorilor oculari, până ieri, miercuri, când Ministrul Apărării Naționale a declarat că bucăți dintr-o dronă au fost gasite în zona în care ucrainenii atrăgeau încă de luni atenția, dar erau ignorați.

Ce știm despre drona Shahed-136 sau Geranium-2 (denumită de Rusia)?

Atât Guvernul ucrainean cât și agențiile de informații occidentale susțin că Rusia folosește drone Shahed-136 de fabricație iraniană în conflict începând din toamna anului trecut.

Denumită și Geranium-2 de către Rusia, această dronă poartă explozibili într-un focos plasat chiar în botul UAV-ului și este proiectată să zăbovească deasupra unei ținte până când i se ordonă să atace.

Shahed-136 are o anvergură a aripilor de aproximativ 2,5 m și poate fi greu de detectat pe radar.

Zboară pe sub radar

Cu alte cuvinte acest tip de dronă de dimensiuni relativ mici se strecoară cu ușurință pe „sub radar”, având capacitatea de a zbura chiar la „firul ierbii” sau la „luciul apei”, așa cum s-a întâmplat în atacurile din ultimele zile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, la câțiva metri de România.

Atacul cu drone mai eficient și mai ieftin decât cu rachete de croazieră

Experții din domeniul apărării cred că Rusia a ales să folosească cu preponderență dronele Shahed-136 mai degrabă decât rachete de croazieră pentru atacuri aeriene, deoarece acestea sunt relativ ieftine - aproximativ 20.000 de dolari

Drona „kamikaze” Shahed 136 are între 30-50kg, poate zbura maximum 2.500 km și atinge o viteză maximă de 185 Km/h.

Primul atac rusesc cu drone 

Rusia a fost raportată pentru prima dată că a folosit o dronă Shahed-136 pe 13 septembrie, atacând obiective militare din regiunea Harkov, în estul țării.

De atunci, Rusia a efectuat sute de atacuri repetate cu drone atât asupra unor ținte militare, cât și civile în zonele Kiev, Odesa și Nikolaev și în ultima vreme asupra porturilor Ismail și Reni de la Dunăre.

România a informat NATO despre drona căzută pe teritoriul său

România a informat aliaţii NATO despre faptul că a găsit pe teritoriul său resturi de la o posibilă dronă în cadrul reuniunii de miercuri a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România.

"Autorităţile române au confirmat că resturi, posibil de la o dronă, au fost găsite pe teritoriul României, în apropierea graniţei cu Ucraina. Autorităţile române investighează incidentul.

România a informat aliaţii NATO despre acest incident în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România”, se spune în declaraţia purtătorului de cuvânt.

"Începând de anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa în regiunea Mării Negre”, reaminteşte Dylan White.

"Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact strâns cu aliatul nostru, România", transmite NATO în finalul declaraţiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te