Portavionul american USS Dwight D. Eisenhower are la bord 65 de avioane de vânătoare, la care se adaugă 19 avioane de vânătoare terestre britanice și americane și 5 crucișătoare cu rachete ghidate în Marea Roșie: acestea urmează să atace dacă trupele houthi vor trage din nou asupra navelor de marfă.
VIDEO Cum arată portavionul Eisenhower cu 85 de avioane care a atacat Yemen. A costat 5 miliarde $
În urma primului atac aerian major al avioanelor britanice Eurofighter și al avioanelor de vânătoare americane asupra pozițiilor Houthi din Yemen, a fost publicată pentru prima dată lista forțelor armate, care urmează acum să asigure o mai mare securitate pe importanta rută comercială din Marea Roșie.
Citește și: FOTO Soldații chinezi se „joacă” în nisip pentru a învăța să atace cel mai nou portavion al SUA
Forța de Lovitură a Coaliției, cu unități din SUA, Marea Britanie, Canada și Australia, de exemplu, dispune deja acum de 84 de avioane de luptă în regiune, dintre care 65 numai pe celebrul portavion USS Dwight D. Eisenhower.
Din această uriașă desfășurare de trupe mai fac parte patru crucișătoare americane cu rachete ghidate, capabile să lanseze rachete de croazieră Tomahawk, și un distrugător britanic specializat în apărarea aeriană împotriva rachetelor, plus cinci avioane de recunoaștere cu radar cu rază lungă de acțiune.
Houthi vor să continue să atace navele de marfă
Următoarele ore vor arăta dacă Houthi, care controlează mari părți din statul eșuat Yemen, se vor lăsa intimidați de acest lucru.
Trupele, a căror conducere politică dorește să sprijine organizația teroristă Hamas cu atacurile lor cu rachete asupra navelor civile de marfă, sunt în număr de peste 100.000.
La scurt timp după raidurile de bombardament ale forțelor aeriene britanice și americane, un purtător de cuvânt al miliției aliate cu Iranul a declarat că atacurile nu vor rămâne fără "pedeapsă sau represalii".
Citește și: VIDEO JS Kaga, primul portavion japonez după războiul mondial, în teste pe mare cu avioane F-35B
Cinci luptători houthi au fost uciși și alți șase au fost răniți în urma atacurilor. Purtătorul de cuvânt houthi a reiterat că miliția va continua să blocheze trecerea navelor în Marea Roșie și în Marea Arabiei pentru a susține gruparea radicală islamică palestiniană Hamas în războiul din Gaza împotriva Israelului.
Mohammed Ali al-Houthi, membru al Consiliului Politic Suprem Houthi, a descris atacurile SUA și Marii Britanii drept "barbare”, potrivit exxpress.at.