VIDEO Cum arată orașul Harkov, devastat de război și din care au fugit 600.000 de locuitori

DE Remus Cernea | Actualizat: 07.03.2023 - 21:04
Cum arată orașul Harkov, devastat de război - Foto: Newsweek România / Remus Cernea
Cum arată orașul Harkov, devastat de război - Foto: Newsweek România / Remus Cernea
Cum arată orașul Harkov, devastat de război - Foto: Newsweek România / Remus Cernea
Cum arată orașul Harkov, devastat de război - Foto: Newsweek România / Remus Cernea

Corespondentul Newsweek România transmite din Ucraina: Harkovul avea 1.5 milioane de locuitori înainte de invadarea pe scară largă a Ucrainei în 24 februarie 2022. A fost atacat de la bun început, precum capitala Kiev.

SHARE

Luptele s-au dus pe străzile orașului, un blindat rusesc ajungând chiar în centrul acestuia. Însă ucrainenii au reușit în primele zile ale agresiunii să le țină piept rușilor și să îi alunge din Harkov.

Au fost duse bătălii importante, de care a depins în mod crucial desfășurarea luptelor, precum cea pentru clădirea școlii cu numărul 134, din 27 februarie 2022.

Acolo, 27 de ruși din trupele speciale au încercat să își întărească pozițiile pentru a controla drumul spre centrul orașului și a permite întăririlor să ajungă și să se desfășoare.

Doar patru dintre ei au reușit să fugă, iar alți patru au fost luați prizonieri, restul fiind decimați de către apărătorii orașului. 

Alte lupte cu consecințe teribile au fost purtate în partea de nord-est a Harkovului unde zeci de blocuri de locuințe au fost lovite de rachetele și obuzele rusești.

În fotografiile atașate și în clipul înglobat în acest material vedeți efectele invaziei asupra a zeci de blocuri de locuințe pe lângă care am trecut. Imaginile sunt șocante!

Citește și: EXCLUSIV Apele Române au măsurat debitele pe Chilia și Bîstroe: „Nu sunt modificări semnificative”

Nu este deloc de mirare că peste 600.000 de locuitori ai Harkovului au părăsit orașul cu trenul în primele două săptămâni. Bombardamentele constante asupra blocurilor, școlilor, spitalelor, magazinelor, catedralelor și altor clădiri, au produs însă aproape zilnic morți și / sau răniți printre civili timp de multe luni. Rușii au fost complet alungați din oraș și din proximitatea imediată a acestuia în 13 mai.

Când am fost primele dăți în Harkov, în lunile iunie și august, invadatorii erau totuși aproape de oraș, la 10-12 km, astfel că îl bombardau zilnic cu artileria de câmp. În septembrie, contraofensiva ucraineană i-a scos însă complet din regiunea Harkov.

Drept urmare, presiunea terorii bombardamentelor asupra orașului a scăzut substanțial. Unii locuitori au decis să revină, străzile fiind mult mai animate acum decât la precedentele mele vizite. 

Îl bombardau zilnic cu artileria de câmp

M-au impresionat în mod special locurile de joacă din acest cartier fantomă, care amintesc de imaginile ce sunt, de asemenea, sinistre de la Cernobîl. Nici aici de multă vreme copiii nu se mai bucură de ele, fiind nevoiți să fugă din cauza unui cataclism istoric de proporții incomensurabile.

Cartierul acesta, alături de orașele ucrainene distruse parțial sau total de către ruși reprezintă cea mai mare oroare pe care o (re)trăiește Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace. Asta oferă Putin umanității și civilizației noastre: distrugere, teroare și moarte.

Ar fi putut să își folosească cei 25 de ani cât a fost la putere pentru a ridica nivelul de prosperitate al rușilor, însă aceștia au în continuare venituri pe cap de locuitor mai mici decât cele din România. Rusia lui Putin nu e un loc unde să vrei să trăiești.

Mai nimeni nu emigrează acolo, iar mulți pleacă. Putin, deși stăpânește țara cu cele mai întinse teritorii de pe planetă, a găsit de cuviință să pornească acest război pentru a cuceri și mai mult pământ!

Calculele i-au fost greșite, campania pe care o dorea probabil de câteva zile transformându-se într-un război de uzură care i-a anihilat o mare parte din armată. Însă distrugerile pe care le provoacă sunt îngrozitoare.

Citește și: VIDEO Jurnalistă americană, lovită de schije pe linia frontului: „Rănile mele vor fi răzbunate”=

Cum arată orașul Harkov, devastat de război

Ne este familiară din filme ideea „orașelor fantomă”, iar acest cartier fantomă din Harkov chiar are dimensiunea unui oraș de, probabil, 10-20.000 de locuitori, poate chiar mai mult de atât. Priviți imaginile și gândiți-vă că în aceste blocuri ați fi locuit dumneavoastră.

Încercați să empatizați cu emoțiile încercate de acești oameni, copii, adulți, oameni în vârstă care au trebuit să îndure așa ceva. În mod deliberat aceste clădiri au fost lovite sistematic de ruși pentru a încerca să terorizeze populația ucraineană.

Până și copiii din zonele ocupate au fost deportați în Rusia, chiar și cei care au părinți ucraineni în viață și care se luptă acum pentru a-i recupera și reuni cu familia reală.

Ne este familiară ideea orașelor fantomă, iar acest cartier fantomă din Harkov chiar are dimensiunea unui oraș de, probabil, 10-20.000 de locuitori, poate chiar mai mult de atât.

Gândiți-vă că în aceste blocuri ați fi locuit dumneavoastră

Pentru toate aceste fapte și multe altele pe care nu le-am menționat aici, dar sunt cunoscute opiniei publice, Putin și acoliții lui trebuie aduși în fața unui tribunal internațional. Au fost documentate peste 28.000 de crime de război comise de ruși în Ucraina.

Un interviu pe tema asta am publicat în Newsweek cu Directoarea Executivă a organizației Centre for Civil Liberties care este laureată cu Premiul Nobel pentru Pace în anul 2022. 

Este vital pentru viitorul umanității ca Putin să piardă acest război pentru ca nici el și nici alți tirani să nu se mai încumete să producă astfel de atrocități.

„Cartierul fantomă” din Harkov a devenit un fel de muzeu al ororii în aer liber. 

Oamenii îl pot vizita pentru a lua aminte la riscurile de prăvălire a civilizației în barbarie, dacă nu dublăm avansul tehnologic cu un progres moral pe măsură. Și dacă sistemul internațional de reguli menit să asigure securitatea și pacea nu are instituite pârghii eficiente care să împiedice noi astfel de agresiuni. 

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te