Dronele ucrainene evoluează, iar rușii o simt din ce în ce mai mult pe pielea lor. Pe 24 februarie 2022, când Rusia a început ofensiva în Ucraina se contura un adevărat coșmar pentru țara victimă.
Cum arată dronă marină ucraineană "Sea Baby", dotată cu rachete termobarice ghidate cu laser
Cu trecerea timpului și cu evoluția răboiului, forțele ucrainene au învățat cum lupte cu tehnica occidentală și mai nou cum să fabrice în timp record tehnică de ultimă generație pentru a putea face față agresiunii lui Putin.
Dronele „de import” folosite inițial în acest război de Ucraina au schimbat radical soarta războiului, iar rușii au fost luați prin surprindere pe câmpul de luptă de aceste bestii zburătoare fără pilot care puteau distruge orice țintă și care putea fi cu greu doborâte. Ulterior rușii au cumpărat din Iran drone kamikaze și au învîțat cum să le folosească la război.
Pentru prima dată în istorie, forțele ucrainene au inventat și folosit drone marine pentru a ataca navele de război ale Rusiei din Marea Neagră. Acela a fost din nou un moment de răscruce în ceea ce privește viitorul războaielor de pe mări și oceane.
Drona "Sea Baby", primul model de dronă navală cu armament integrat
Drona "Sea Baby" poate fi considerată primul model de dronă navală cu armament integrat în Forțele de Apărare ale Ucrainei, care a fost dezvoltat de Serviciile de Securitate ale Ucrainei.
Această dronă este echipată cu capacitatea de a monta lansatoare de rachete, asemănătoare cu arma termobarică asistată de rachete RPV-16, cu o capacitate cuprinsă între două și șase containere de transport-lansare situate în partea din spate a platformei.
Deplasarea acestei drone variază în funcție de dimensiuni și greutate, ceea ce ar trebui să asigure performanțe excelente în zona de coastă. Aceste drone marine sunt de dimensiuni reduse ceea ce înseamnă că pot permite desfășurarea lor într-o operațiune în care sunt greu detectabile.
Dronă marină cu dublă utilizare
Utilizarea specifică a acestor drone, fie ca "kamikaze", fie ca platforme reutilizabile rămâne un secret. Cu toate acestea, experții speculează că, echipate cu arme cu rachete, aceste drone pot provoca pagube substanțiale, servind atât pentru a distrage atenția echipajului, cât și pentru a facilita detonarea directă atunci când sunt desfășurate în cadrul operațiunilor navale.
Desfășurarea dronei navale ucrainene "Sea Baby", echipată cu arme cu rachete, în decembrie 2023, a marcat prima utilizare a unei astfel de drone pentru a ținti o navă de război de suprafață inamică înarmată cu armament integrat.
Photographs of a "Sea Baby" naval kamikaze drone posted by the SBU pic.twitter.com/MFw0mZ1NCC
— OSINTNic (@OSINTNic) January 1, 2024
O înregistrare video publicată de Ukrainska Pravda surprinde lansarea în salvă a rachetelor, al căror tip specific rămâne neidentificat, către o țintă de suprafață în apropierea golfului Sevastopol. Înregistrarea de 16 secunde dezvăluie lansarea a 11 rachete care vizează o navă rusă care încearcă să o intercepteze.
Acest caz demonstrează progresul rapid al sistemelor de suprafață fără echipaj uman, prezentând o creștere a puterii de foc a acestora prin integrarea unor noi tipuri de arme cu rachete.
Drona marină echipată cu mitraliere și rachete ghidate
În afară de lansatoarele de grenade, aceste platforme au potențialul de a echipa arme cu rachete ghidate asemănătoare sistemelor de rachete antitanc, împreună cu lansatoare de grenade și mitraliere pe stații de armament la distanță. În ciuda avantajelor evidente față de navele convenționale, dronele navale se confruntă încă cu limitări legate de performanța în largul mării.
Din cauza dimensiunilor și a deplasării lor compacte, acestea prezintă o vulnerabilitate la valuri, ceea ce duce la cazuri de răsturnare din cauza încărcăturii platformei și a controlului suboptimal.
Pentru a aborda această provocare și pentru a îmbunătăți performanța și manevrabilitatea în ape deschise, este esențial un design îmbunătățit al platformei, cu un deplasament mai mare și un armament redus. Acest lucru ar spori stabilitatea în mările agitate și ar angaja o abordare mai strategică pentru a maximiza viteza în timpul valurilor de mare, permițându-le să recupereze decalajul față de alte nave de război de suprafață.
În plus, pentru a crește puterea de foc, dronele navale pot utiliza sisteme de rachete antitanc ghidate cu laser, precum și sisteme antitanc de a treia generație, care nu necesită desemnarea țintei pentru ghidare, iar zborul rachetei se realizează complet offline cu coordonate prioritare programate.
Ucrainenii vor să creeze drona marină dotată cu rachete gigant anti-navă
Există potențial pentru dezvoltarea dronelor cu un deplasament de până la 100 de tone, ceea ce facilitează utilizarea de rachete anti-navă cu drepturi depline, caracterizate prin dimensiuni relativ mici și un profil de platformă redus.
În timp ce puterea de foc sporită reprezintă o provocare semnificativă pentru forțele navale de suprafață inamice, abordarea problemei instalării unei centrale electrice eficiente devine crucială odată cu deplasarea sporită. Această considerație este esențială pentru a asigura atât o viteză mare, cât și o rază de acțiune extinsă pentru drona navală.
În prezent, conceptul de dezvoltare a dronelor de suprafață cu arme integrate se află încă în stadii incipiente, cu un număr limitat de unități operaționale. Utilizarea de către Ucraina a dronelor navale a demonstrat potențialul considerabil de avansare a acestor platforme.
Drona marină americană dotată cu rachete Uv ision Hero-120
Expertiza dobândită de Ucraina în dezvoltarea dronelor maritime a contribuit, la rândul său, la crearea de către Statele Unite a unui LRUSV (Large Unmanned Surface Vessel) - o navă fără echipaj uman cu un deplasament mic, echipată cu un modul prevăzut cu muniție de pândă Uv ision Hero-120.
LRUSV este o navă semiautonomă capabilă de operațiuni cu rază lungă de acțiune. De asemenea, LRUSV poate acționa ca purtător de drone kamikadze de atac, care sunt capabile să efectueze recunoașterea zonei și să lovească ținte pe mare și pe uscat.
Hero-120 a fost selectat în iunie 2021 pentru concursul Corpului OPF-M pentru a spori puterea de foc a bărcilor LRUSV, a mortierelor autopropulsate LAV-M și a vehiculelor blindate tactice JLTV.
Potrivit producătorului, drona zburătoare poate sta în aer timp de o oră pe o rază de 60 km. Drona este echipată cu un focos HEAT de 4,5 kg.
Hero-120 poate îndeplini, de asemenea, funcții de supraveghere și recunoaștere și se poate întoarce la operator pentru a fi reutilizată. Această opțiune ar trebui să extindă semnificativ capacitățile de recunoaștere ale LRUSV, potrivit mil.in.ua.
În afară de Statele Unite, China este implicată activ în dezvoltarea de platforme fără pilot cu arme integrate. Această inițiativă se aliniază la strategia mai largă a Chinei de a-și consolida marina pentru a se confrunta cu Taiwanul.