VIDEO Cum a fost posibilă „cea mai bună săptămână a Ucrainei” din 2024. Lui Putin „i-a căzut fața”

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.08.2024 - 10:51

VIDEO Cum a fost posibilă „cea mai bună săptămână a Ucrainei” din 2024, explică un analist pentru Newsweek INternational. Lui Putin „i-a căzut fața” la propriu arată imaginile de dinaintea convocării

SHARE

Se pare că forțele ucrainene se adâncesc în Rusia, după ce ofensiva lor surpriză din regiunea Kursk l-a făcut pe Vladimir Putin să se grăbească să reacționeze, într-o săptămână în care Kievul a obținut avantaje care au ținut capul de afiș.

VIDEO Cum a fost posibilă „cea mai bună săptămână a Ucrainei” din 2024. Lui Putin „i-a căzut fața”

Rusia a impus o operațiune antiteroristă în trei dintre regiunile sale de frontieră - celelalte fiind în Briansk și Belgorod - pentru a contracara impulsul Ucrainei. Se pare că forțele ucrainene amenință să cucerească un oraș regional aflat la peste zece kilometri în interiorul teritoriului rus.

Citește și: VIDEO Putin, în degringoladă. Ucraina distruge o platformă de gaz în Marea Neagră și 4 vase de luptă

Contul X (fostul Twitter) al Ukraine Battle Map a declarat că Kievul ar putea controla până la 210 mile pătrate de teritoriu în cea mai adâncă înaintare ucraineană de la începutul războiului, deși acest lucru nu a fost verificat independent. Newsweek a contactat ministerele rus și ucrainean ale apărării pentru comentarii.

Kievul nu a comentat direct operațiunea, deși președintele Volodimir Zelensky a declarat că Rusia ar trebui să "simtă ce a făcut" Ucrainei. Această operațiune dă un impuls Kievului după săptămâni de câștiguri crescânde ale Rusiei, echipamente și trupe ucrainene în scădere și îngrijorare cu privire la viitorul sprijin occidental.

Utilizatorii rețelelor de socializare au făcut mare caz de expresia facială a lui Putin când a fost informat despre atac. Vineri, acesta a convocat o reuniune a Consiliului său de Securitate pentru a discuta cum să abordeze cea mai mare provocare de război de la revolta din iunie 2023 a mercenarilor Grupului Wagner, condus de răposatul său fondator, Evgheni Prigozhin.

"A fost cu siguranță o săptămână bună pentru Ucraina, care a sfidat unele dintre cele mai pesimiste evaluări", a declarat pentru Newsweek John Foreman, fost atașat britanic pentru apărare la Moscova și Kiev.

"Incursiunea va oferi, de asemenea, un impuls moral Ucrainei. De asemenea, a arătat că Rusia este din nou slabă, că serviciile sale de informații mult lăudate sunt incompetente și că guvernarea greșită a lui Putin a golit de conținut instituțiile statului, ceea ce a dus la organizarea unor reuniuni de urgență frenetice cu privire la modul de a răspunde."

Chiar în Kursk, au apărut imagini cu distrugerea unui convoi rusesc uriaș în satul Oktyabrskoye, lângă Rylsk, într-un atac suspectat de a fi dus de HIMARS [sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată] furnizate de SUA.

Citește și: China lansează o navă de asalt care să „înfrângă” SUA. Taiwan pregătește populația pentru invazie

Se pare că forțele ucrainene au cucerit o serie de sate din regiunea de nord-vest și amenință, de asemenea, orașul regional Sudzha. Acesta găzduiește o instalație-cheie de gaze aparținând gigantului energetic rus Gazprom.

Există relatări contradictorii din partea bloggerilor militari ruși pro-invazie cu privire la amploarea operațiunii din Ucraina. Rusia, care a trimis între timp întăriri, inclusiv tancuri și sisteme de lansare a rachetelor, afirmă că ei "continuă să respingă" incursiunea Ucrainei.

Lipsesc câteva piese

Foreman a declarat că încă nu se știu prea multe despre întregul tablou operațional.

"Din punct de vedere strategic, rămân îngrijorat de faptul că utilizarea trupelor în Kursk poate slăbi apărarea ucraineană în alte părți de-a lungul liniei lungi a frontului. Dar dacă incursiunea forțează Rusia să își mute propriile trupe din Donbas pentru a opri breșa, atunci acest lucru ar putea oferi Ucrainei atât un răgaz, cât și capacitatea de a opri avansul foarte lent al Rusiei."

Ucraina continuă lupta sa împotriva Rusiei. Statul Major General de la Kiev a declarat că a lovit un aerodrom militar rus din regiunea Lipetsk, ceea ce a deteriorat stocurile de bombe ghidate și a provocat detonări.

În Ucraina însăși, forțele ucrainene par să fi lovit cu rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems) de fabricație americană un poligon de antrenament rusesc din sudul regiunii Zaporizhzhia.

Între timp, Ucraina a continuat atacurile împotriva țintelor navale rusești. O dronă Magura a distrus joi o barcă de patrulare rusească KS-701 Tunets (Tuna) și a avariat alte trei ambarcațiuni în apropiere de Chornomorske, pe coasta de nord-vest a Crimeei, potrivit GUR, serviciul de informații militare ucrainean.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te