VIDEO Cu ce a fost făcută praf baza aeriană din Crimeea. Rușii se tem că urmează alte lovituri

DE Elena Andrei | Actualizat: 10.08.2022 - 15:10
Sistemul Grim, la o paradă militară din 2018/ foto: mil.in.ua

Multe dintre cauzele care au provocat o serie de explozii care au avariat grav baza aeriană rusă Saki, situată în apropierea satului Novofedorivka din Peninsula Crimeea ocupată, rămân neclare. Cu certitudine, susțin experții, nu a fost un accident.

SHARE

Rusia a susținut că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident și că pagubele rezultate au fost minime și nu au provocat victime, dar a ordonat evacuarea zonelor din jur.

Unii oficiali ucraineni au susținut că incidentul a fost un atac cu un sistem cu rază lungă de acțiune dezvoltat de ucraineni pe plan intern.

Dacă a fost într-adevăr o lovitură din afara Crimeii, ar fi trebuit să implice o armă pe care Ucraina nu o deține oficial, dar pe care cu siguranță a dezvoltat-o în ultimii ani, potrivit TheDrive.

Victor Andrusiv, care a demisionat din funcția de consilier al ministrului de Interne al țării în luna iulie, a afirmat în mod specific că Ucraina avea deja în serviciu rachete cu rază de acțiune între 200 și 300 de kilometri, într-o postare pe rețeaua de socializare Telegram.

Andrusiv a cerut anterior în mod public lovituri cu rază lungă de acțiune asupra podului din strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Crimeea ocupată.

Forțele ucrainene ar fi avut nevoie de un sistem de armament terestru cu raza de acțiune menționată de Andrusiv pentru a lovi baza Saki din zonele pe care le controlează în extremitatea sud-estică a țării.

În principiu, exploziile de la bază ar fi putut fi provocate de lovituri efectuate de avioane cu echipaj uman, drone de diferite complexități, rachete cu rază scurtă de acțiune lansate clandestin din interiorul Crimeii sau din largul coastelor sale, sabotaj sau un simplu accident.

Afirmațiile Rusiei cu privire la „pagubele limitate” provocate de explozii au fost o minciună. Este foarte posibil ca Rusia să fi pierdut șase avioane Su-24 și trei Su-30 în exploziile de astăzi. Pagube imense se observă din înregistrări. Serviciile de sănătate din Crimeea au anunțat un mort și 13 răniți.

Un proiect devenit realitate

Compania ucraineană de rachete și rachete Pivdenne lucra la o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune proiectată pentru a fi lansată de la un lansator-erector de transport mobil (TEL) cel puțin din 2003.

Se pare că rădăcinile acestui proiect datează de la sfârșitul Războiului Rece și de la independența Ucrainei față de Uniunea Sovietică. Se dorea a fi un succesor al rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune Tocika-U, dezvoltat la nivel național, care să fie echivalent cu racheta Iskander-M a Rusiei.

Ambele părți ale actualului conflict din Ucraina au folosit stocuri de Tocika din epoca sovietică.

Citește și

VIDEO Coloană imensă de HIMARS la Focșani. România, protejată de arma cea mai eficientă în Ucraina

Rusia începe să dezmembreze avioanele companiilor de stat pentru piese din cauza sancțiunilor

Racheta și întregul sistem de arme din care face parte au fost denumite de-a lungul anilor Sapsan, Grom, Grim, Grim-2 și Hrim-2. Sapsan pare a fi numele aplicat unui proiect mai mare în cadrul căruia a fost dezvoltată această armă și alte componente ale sistemului complet, inclusiv un TEL cu 10 roți pe care pot fi încărcate două rachete. 

În trecut au apărut imagini ale motoarelor de rachetă cu combustibil solid asociate cu proiectul Grom/Grim/Grim-2/Hrim-2, dar nu și imagini ale unor prototipuri sau exemple de producție ale armei complete. Un model expus public în 2016  arăta un design similar cu racheta Iskander-M a Rusiei.

Forțele ucrainene au utilizat alte sisteme de arme experimentale mai puțin complexe, dezvoltate la nivel național, în lupta împotriva invadatorilor ruși.

Printre acestea se numără vehiculul blindat de luptă cu șenile Kevlar-E și prototipul unic al obuzierului autopropulsat pe roți de 155 mm 2S22 Bohdana.

Având în vedere distrugerile masive ale bazei aeriene sin Crimeea, experții militari cred că atacul a fost executat cu „proiectul” devenit realitate, iar rușii se tem că urmează și alte lovituri pe teritoriul rusesc, fără să poată fi acuzat Occidentul că dă arme cu raza lungă de acțiune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te