Tirul acestei rachete, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în "est", a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene într-un comunicat, fără alte detalii.
Paza de coastă japoneză a confirmat, de asemenea, lansarea unei rachete nord-coreene.
Japonia le-a cerut marţi locuitorilor din anumite zone să evacueze casele şi să meargă la adăposturi, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată.
"Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să deplasaţi spre clădiri sau în subteran", a declarat guvernul nipon într-o alertă emisă la 07.29 (luni, 22.29 GMT) care, potrivit televiziunii naţionale NHK, priveşte două regiuni din nordul ţării.
Japan says #NorthKorea has launched a ballistic #missile, warns people to seek shelter immediately.
— Top Disaster (@Top_Disaster) October 4, 2022
Air raid sirens sounding in Japan.#Hokkaido #Japan #サイレン #日本 #北朝鮮 pic.twitter.com/C5IkHKYI3l
Citește și: VIDEO NATO către Aliați: Posibilă testare de către Rusia a „Armei Apocalipsei”, torpila nucleară
Phenianul, care deţine arme nucleare, a început în acest an o campanie intensivă de testare a armamentului care a culminat săptămâna trecută cu patru tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.
Seul, Tokyo şi Washington au efectuat pe 30 septembrie exerciţii trilaterale antisubmarin pentru prima dată în ultimii cinci ani, la câteva zile după ce forţele navale americane şi sud-coreene au desfăşurat exerciţii la scară mare în largul Peninsulei Coreene, potrivit Agerpres.
Citește și: VIDEO SUA au desfășurat cel mai avansat portavion din lume: 9.000 de soldați, 20 nave, 60 avioane
#BREAKING: Japan has this morning warned its citizens to take cover, as North Korea fired a mid-range ballistic missile over the country.
— 9News Australia (@9NewsAUS) October 4, 2022
It's believed to have landed in the Pacific Ocean. @jekearsley #9News pic.twitter.com/z9Efzp6kgl
Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, a fost la Seul pe 29 septembrie şi a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o călătorie pentru a evidenţia angajamentul "neclintit" al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud împotriva Nordului.
Phenianul şi-a intensificat programele de armament interzis în timp ce negocierile sunt de multă vreme în impas, efectuând un număr record de teste de arme în acest an şi revizuindu-şi legislaţia pentru a face "ireversibil" statutul său de putere nucleară.
Coreea de Nord, care este supusă sancţiunilor ONU pentru programele sale de armament, caută, în general, să obţină un impact geopolitic maxim pentru testele sale, alegând momentul care i se pare cel mai oportun.