VIDEO Contraofensiva ucraineană dă roade. Rusia a pierdut echipamente cât pentru două batalioane

DE Daniel Toșa | 19.09.2022 - 11:09
Contraofensiva ucraineană dă roade. Rusia a pierdut echipamente cât pentru două batalioane - FOTO: Twitter/Ukraine Weapons Tracker

În ziua 207 a invaziei rusești în Ucraina, forțele ucrainene continuă să avanseze în est, în timp ce armata rusă risipește oameni și energie în atacuri inutile în Donbas.

SHARE

Pierderile rusești în Ucraina continuă să fie ridicate și, ca urmare, eficacitatea armatei ruse continuă să scadă în timp.

De exemplu, în timpul contraofensivei ucrainene din estul țării de săptămâna trecută, armata rusă a pierdut echipamente cât pentru două batalioane militare în timp ce încerca să fugă de asaltul ucrainean.

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că, începând de duminică, forțele ucrainene au ucis aproximativ 54.480 de soldați ruși (și au rănit aproximativ de trei ori mai mulți), au distrus 251 de avioane de vânătoare, de atac și de transport, 217 elicoptere de atac și de transport, 2.210 tancuri, 1.309 piese de artilerie, 4.718 transportoare blindate de trupe și vehicule de luptă de infanterie, 312 sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), 15 ambarcațiuni și cuirasate, 3.578 de vehicule și rezervoare de combustibil, 168 de baterii antiaeriene, 918 sisteme aeriene tactice fără pilot, 122 de platforme cu echipamente speciale, cum ar fi vehicule de legătură, și patru sisteme mobile de rachete balistice Iskander, precum și 238 de rachete de croazieră doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.

Lupte intense în Donbas

Între timp, armata rusă continuă să desfășoare operațiuni ofensive în partea de sud a Donbasului.

În weekend, forțele rusești au atacat Bakhmut și mai multe așezări din nordul orașului Donețk - capitala provinciei Donețk, care se află în mâinile separatiștilor pro-ruși din 2014. Atacurile rusești din Donbas continuă să fie fragmentate și lipsesc de o abordare comună și combinată a armelor, care ar contribui la eficacitatea lor.

Citește și: Serviciile secrete ale SUA: Putin, umilit de eșecul din Ucraina, ar putea bombarda România

În plus, operațiunile ofensive rusești din Donbas nu contribuie la imaginea strategică mai amplă. Armata rusă nu are capacitățile ofensive necesare pentru a realiza un progres în Donbas în acest moment, iar irosirea forțelor și energiei acolo nu va contrabalansa contraofensivele ucrainene din est și sud.

Moscova continuă să persiste cu operațiunile sale ofensive în Donbas, în timp ce celelalte fronturi se prăbușesc simultan.

Citește și: VIDEO Ucraina va primi bateriile SAM NASAMS împotriva atacurilor aeriene ale rușilor în 60 de zile

"Forțele rusești continuă să desfășoare operațiuni ofensive lipsite de sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivei ucrainene care continuă să avanseze", a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului.

Lovituri rusești cu rază lungă de acțiune

Ca răspuns la succesele ucrainene din ultima vreme, armata rusă a lansat rachete balistice și de croazieră asupra centrelor urbane ucrainene.

"Rusia a lansat câteva mii de rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie 2022. Cu toate acestea, în ultimele șapte zile, Rusia și-a sporit țintele asupra infrastructurii civile chiar și acolo unde probabil nu percepe niciun efect militar imediat", a apreciat Serviciul britanic de informații militare în cea mai recentă estimare a sa privind războiul.

Loviturile rusești cu rază lungă de acțiune nu au o țintire și o precizie suficiente și, ca urmare, ucid și rănesc civili.

"Această categorie de misiuni a inclus lovituri împotriva rețelei de electricitate și a unui baraj de pe râul Inhuleț la Krivi Rih", a precizat Serviciul britanic de informații militare.

"Pe măsură ce se confruntă cu eșecuri pe linia frontului, Rusia a extins probabil locațiile pe care este pregătită să le lovească în încercarea de a submina direct moralul poporului și guvernului ucrainean", a apreciat Serviciul britanic de informații militare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te