Serviciile secrete ale SUA: Putin, umilit de eșecul din Ucraina, ar putea bombarda România

DE Elena Andrei | Actualizat: 19.09.2022 - 09:54
Putin, umilit de eșecul din Ucraina, ar putea bombarda România/foto: Profimedia Images

Pentagonul și agențiile de informații americane sunt mai îngrijorate ca niciodată că Putin ar putea escalada războiul pentru a compensa retragerea sa umilitoare în Ucraina și ar putea ataca România și Polonia, pe unde trece armamentul pentru Zelenski.

SHARE

Nu se știe exact ce formă ar putea lua această escaladare a conflictului, dar se „simte” că Kremlinul este presat să facă ceva decisiv pentru a-și demonstra puterea.

Cele mai multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc rușii sunt sumbre: mai multe bombardamente nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a liderilor ucraineni de rang înalt, dar și „atacuri asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei,  situate în țări NATO precum Polonia și România, care canalizează cantități extraordinare de arme, muniții și echipamente militare în țară”, scrie The New York Times.

Înalți oficiali americani se străduiesc să calibreze următorii pași în ajutorul acordat Ucrainei în speranța de a valorifica progresele armatei ucrainene fără a declanșa un conflict mai amplu.

Pe front, ucrainenii au reușit o contraofensivă spectaculoasă, inducând dezordine în armata rusă.

Oficialii americani consideră că au reușit, până acum, să „fiarbă broasca” - mărind pas cu pas asistența militară, de informații și economică acordată Ucrainei, fără a provoca Moscova la represalii pe scară largă, cu o singură mișcare majoră.

Serviciile secrete sunt sigure că Putin ar fi ripostat dacă Washingtonul ar fi oferit Ucrainei, la începutul războiului, genul de sprijin pe care îl primește acum, de genul celor  care au permis Ucrainei să ucidă generali ruși și să vizeze depozite de arme, tancuri și apărarea aeriană rusă cu atacuri cu rachete ghidate, de precizie.

În schimb, americanii cred că strategia lor progresivă și refuzul de a oferi Ucrainei arme avansate sau avioane care ar putea ataca pe teritoriul Rusiei au ținut sub control stopat escaladarea conflictului.

Citește și

Reacția MAE la declarația lui Lukașensko- România ar urma să fie implicată în confruntări militare

VIDEO Ucraina va primi bateriile SAM NASAMS împotriva atacurilor aeriene ale rușilor în 60 de zile

Dar Putin a devenit din ce în ce mai frustrat pe măsură ce armata sa este tot mai umilită.

„Într-adevăr, răspundem destul de reținut, dar asta pentru moment", a declarat Putin vineri, după ce a participat la un summit regional în Uzbekistan. „Dacă situația continuă să se dezvolte în acest fel, răspunsul va fi serios”.

El a afirmat că Ucraina încearcă să desfășoare „acte teroriste" în Rusia și a descris recentele atacuri cu rachete de croazieră rusești împotriva infrastructurii ucrainene drept "lovituri de avertisment".

În aceeași zi, vorbind la o conferință de informații la Washington, directorul adjunct al CIA, David S. Cohen, a afirmat că nu trebuie să se creadă că Putin este înfrânt și că va capitula. 

„Nu cred că ar trebui să subestimăm încăpățânarea lui Putin față de obiectivul său inițial, care a fost acela de a controla Ucraina", a declarat Cohen. „Nu ar trebui să subestimăm nici apetitul său pentru risc.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te