Conform presei sârbe, băiatul responsabil pentru atacul în masă se numește Kosta Kecmanović, născut la 30 iulie 2009, și provine dintr-o familie cu părinți respectabili. Tatăl său este medic radiolog cunoscut, în timp ce mama sa este profesor universitar de microbiologie.
Cine e „tocilarul” ucigaș care a comis masacrul din Belgrad. Avea lista neagră cu victimele
Kosta era un copil talentat și politicos, câștigând concursuri în orașul său natal. Însă, la școală, a fost supranumit "tocilar", fapt care l-a determinat să ceară transferul în altă clasă, unde avea trei prieteni. Din păcate, nici acolo nu a fost bine primit, iar acest lucru l-a determinat pe adolescent să elaboreze planificarea sângeroasă pentru un atac în masă.
O fată din școală a declarat că Kosta era batjocorit de colegi în mod frecvent. La un moment dat, ar fi fost victima unor violenţe la nişte ore de actorie şi există un raport medical în acest sens.
Citește și: România se înarmează și poate prelua rolul de lider al flancului estic al NATO în locul Poloniei
Elevul de 13 ani ar fi schițat în detaliu atacul pe bucăți de hârtie mototolite, pe care oficialii le-au prezentat la o conferință de presă sumbră.
La momentul atacului, Kosta avea asupra sa două documente scrise de mână. Unul era o listă cu 16 nume şi prenume de copii din clasa a VII-a B a Şcolii elementare "Vladislav Ribnikar".
Pe hârtie era scris sus "OB. P.", probabil o abreviere pentru "obiective principale". Un nume a fost tăiat, astfel că pe listă au rămas numele a opt băieţi şi şapte fete.
A teenage girl opened fire at a school in the center of the Serbian city of Belgrade
— T2TNEWS (@T2T_News) May 3, 2023
He arrived at an educational institution with two pistols and Molotov cocktails pic.twitter.com/531mES0SNR
Citește și: Sporuri imorale de 27 miliarde lei pentru bugetari, „garantate” de Marius Budăi. Cum le-a păstrat
Cel de-al doilea document era un plan colorat al şcolii cu dispunerea sălilor de clasă şi inscripţia „PRIMARY TARGETS” (țintele principale n.red)
Primele informații despre împușcături au apărut la scurt timp după ce elevii au sosit pentru a începe ziua la Școala elementară Vladislav Ribnikar, o instituție bine cunoscută din Vračar, o zonă de lux din capitala sârbă. Părinții panicați s-au grăbit să ajungă la fața locului.
🇷🇸 Residents of Belgrade carry flowers and light candles outside the school where the shooting took place.
— marina alikantes (@Marianna9110) May 3, 2023
On the fact of the tragedy, the leaders of Belarus, Russia, Georgia expressed their condolences to the President of Serbia Vučić. pic.twitter.com/lENfIFc0IE
Șapte fete și un băiat au fost uciși, alături de agentul de securitate, a declarat șeful poliției din Belgrad, Veselin Milić, în cadrul unei conferințe de presă. O studentă cu cetățenie franceză se numără printre persoanele ucise miercuri, a precizat Ministerul francez de Externe.
Alți șase copii și un profesor au fost spitalizați, a declarat Ministerul de Interne din Serbia.
Evgenija, în vârstă de 14 ani, a spus că îl cunoştea pe presupusul atacator. „Era cumva tăcut, părea drăguţ şi avea note bune. Nu ştiam prea multe despre el, nu era atât de deschis faţă de toată lumea. Nu m-aş fi aşteptat niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a povestit ea, citată de Reuters.
A seventh-grade student launched a deadly attack at his school in Belgrade, Serbia, on Wednesday, shooting and killing eight children and a security guard. The assault shocked a country where gun ownership is high but gun violence is rare. https://t.co/a1Xhe6e6sh pic.twitter.com/Hu7nR4DmvQ
— The New York Times (@nytimes) May 3, 2023
Cum a început masacrul din Belgrad?
Suspectul a deschis focul într-o sală de clasă de istorie, "pentru că era aproape de intrarea în școală", a adăugat el.
El l-a ucis mai întâi pe agentul de securitate, apoi s-a dus într-o altă sală de clasă, unde a împușcat câțiva dintre colegii săi, a precizat Milić. Adolescentul a sunat apoi la poliție și a așteptat să fie arestat în curtea școlii.
Ucigașul a fost filmat ulterior când a fost scos din școală în cătușe, cu o jachetă pe cap și purtând blugi albaștri. El a fost flancat de ofițeri de poliție și a fost condus într-o mașină de poliție nesemnalizată.
Ucigașul avea două arme acasă, într-un seif
Potrivit ministrului de interne al Serbiei, Bratislav Gasic, băiatul a adus două arme de acasă. "Părintele avea mai multe bucăți de armă și le ținea încuiate. Seiful avea un cod. Evident că puștiul a avut codul imediat ce a reușit să pună mâna pe cele două arme. Și trei rame pline cu câte 15 gloanțe fiecare."
Șeful poliției, a declarat că băiatul avea într-o geantă un pistol de 9 mm și un pistol de calibru mic, precum și patru cocteiluri Molotov.
Oficialii au declarat că împușcăturile au fost premeditate și au afișat foi de hârtie care ar fi arătat planurile suspectului pentru atac.
Părinții elevului au fost arestați
Tatăl și mama suspectului au fost, de asemenea, arestați, potrivit oficialilor sârbi, care au adăugat că se știa că tatăl vizitase anterior un poligon de tir împreună cu fiul său, a cărui vârstă a fost indicată inițial ca fiind de 14 ani.
Biroul procurorului a declarat că s-a dispus ca tatăl să fie reținut pentru o perioadă de până la 48 de ore, fiind "suspectat de comiterea de infracțiuni grave împotriva securității generale".
Suspectul în vârstă de 13 ani va fi plasat într-o instituție psihiatrică specială, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, adăugând că suspectul de împușcare nu a dat dovadă de remușcări, potrivit CNN.
În timp ce țara se resimte în urma împușcăturilor, președintele sârb Vucic a sugerat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că guvernul ar trebui să ia în considerare reducerea vârstei de răspundere penală din țară.
Actuala lege privind infractorii minori prevede că minorii trebuie să aibă cel puțin 14 ani pentru a fi acuzați penal, Vucic sugerând că vârsta ar trebui coborâtă la 12 ani.
Serbia are un nivel ridicat de posesie de arme de foc în urma conflictului cu Kosovo din anii 1990; un studiu din 2018 a constatat că țara are al treilea cel mai ridicat nivel de posesie de arme de foc din lume, la egalitate cu Muntenegru și după SUA și Yemen.