VIDEO China și-a epuizat amenințările privind Taiwanul. Opțiunile militare imediate ale Beijingului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.08.2022 - 18:38
Care sunt opțiunile militare imediate ale Beijingului /foto: arhivă profimedia
Care sunt opțiunile militare imediate ale Beijingului /foto: arhivă profimedia

Beijingul a pregătit opțiuni militare imediate în afară de organizarea unei invazii riscante a Taiwanului, cum ar fi capturarea uneia dintre insulele periferice mai mici deținute de guvernul din Taipei, sunt de părere analiști militari.

SHARE

Nancy Pelosi, primul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA care vizitează Taiwanul în ultimii 25 de ani, se va întâlni cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen înainte de a se întâlni cu legislatorii taiwanezi, potrivit cotidianului taiwanez The Liberty Times.

Beijingul nu mai poate da înapoi după ce a lansat amenințări de război de la cel mai înalt nivel, în cazul în care președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, se va opri la Taipei în timpul turului asiatic. Nancy este la Taipei. Ce va face China?

Beijingul poate avea în vedere capturarea insulelor Kinmen din Taiwan, situate chiar în largul coastei de sud-est a Chinei, după „modelul” din 2012, când China a ocupat Scarborough Shoal, un recif de corali pe care Filipine îl revendică ca fiind al său, într-o dispută teritorială în Marea Chinei de Sud.

Insula Pratas, controlată de Taipei, aflată la 400 de kilometri de coasta Taiwanului, este un alt punct vulnerabil.

SUA ar considera orice astfel de ocupare a teritoriului taiwanez drept o escaladare majoră ce ar putea testa limitele angajamentului militar al lui Biden față de democrația insulară.

Totuși, o astfel de acțiune implică și riscuri diplomatice pentru Beijing. Capturarea unei insule aflate sub controlul Taiwanului ar putea determina SUA să adauge mai multe sancțiuni împotriva Chinei și să formeze o alianță cu țările vecine din Asia, multe dintre acestea având, de asemenea, dispute teritoriale cu Beijingul.

Pentru un atac „surpriză”, China ar putea folosi baza Longtian, dată în folosință cu câteva zile în urmă.

Aceasta este una dintre cele mai apropiate baze ale Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) de Taiwan și este cea mai apropiată de capitala insulei, Taipei.

Serviciile secrte occidentale au indicii clare că distrugerea sau capturarea mai multor obiective de profil înalt din Taipei, inclusiv a clădirii birourilor prezidențiale, ar fi o prioritate de top pentru forțele chineze în cazul unei invazii.

Beijingul a anulat, de asemenea, mai multe zboruri pe mai multe aeroporturi din Fujian, provincia chineză cea mai apropiată de insula autoguvernată care se află dincolo de strâmtoarea Taiwan.

Atac cu drone și capturarea unei insule

Luni, artileria chineză trăgea cu muniție reală in provincia Fujian, în cazul unui exercițiu militar, inclusiv cu lansatoarele multiple de rachete.

Citește și

VIDEO China: „Vom lupta până la moarte” pentru Taiwan. Desfășoară nave de război, tancuri, avioane

LIVE VIDEO Nancy Pelosi aterizează în Taiwan, în ciuda amenințărilor furioase ale Chinei

„SUA va fi trasă la răspundere și va plăti prețul pentru că a rănit suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, în cadrul unei conferințe de presă la Beijing.

O imagine din satelit arată un contingent de avioane de vânătoare Flanker, ce au fost aduse  alături de flota existentă de avioane de luptă J-6, derivat din MiG-19 sovietic, complet depășite, foarte probabil transformate în drone, denumite uneori J-6W, pe care Armata Populară de Eliberare le-ar putea folosi pentru a copleși apărarea aeriană taiwaneză în timpul etapelor inițiale ale unei viitoare invazii.

PLAAF menține flote de aceste avioane, și capacitatea de a le converti rapid, la o serie de baze, astfel încât ar putea fi folosite ca „momeli” pentru a crea confunzie și a copleși apărarea aeriană inamică.

De asemenea, J-6W ar putea fi încărcate cu explozibili și folosite ca rachete de croazieră brute ca parte a unui foc de baraj mai larg.

Încărcate cu elemente de război electronic de unică folosință, ar putea complica și mai mult imaginile radar ale apărătorilor aerieni taiwanezi.

Deși sunt reutilizabile într-un sens similar cu țintele aeriene la scară largă (FSAT) din seria QF a SUA, în timpul etapelor inițiale ale unui conflict, acestea ar fi lansate în misiuni cu o singură direcție.

Aceasta ar fi strategie cea mai „relevantă” pentru conflictul dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwan, ce include distanțe scurte și un spațiu de luptă extrem de complex și dens de ținte.

Desfășurările de tancuri, avioane, nave de război ale Chinei din ultimele două zile pot fi explicate de Beijing ca parte a exercițiilor militare în curs de desfășurare.

Armata chineză a jurat să lupte până la moarte pentru Taiwan.

„Suntem pe deplin pregătiți pentru orice eventualitate. Luptați la ordin, îngropați fiecare intrus și avansați spre operațiuni comune și de succes”, au jurat militarii, după cum relatează presa de stat chineză The Global Times.

„Suntem soldați PLA, jurăm să apărăm patria până la moarte.”

Capturarea unei insule ar putea fi „mesajul” că Beijingul a pus un picior pe insula „separatistă” și că urmează și restul. Dar nu acum.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te