VIDEO Balonul spion al Chinei, doborât de un F22 Raptor, a survolat silozuri nucleare în SUA

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.02.2023 - 08:00
China amenință cu un răspuns „pe măsură” după ce SUA au doborât balonul de spionaj/Foto: Profimedia Images
Balonul a plutit deasupra mai multor silozuri nucleare/Foto: daily mail

Joe Biden l-a lăudat pe pilotul avionului de vânătoare F-22 care a doborât un balon spion chinezesc în largul coastelor Carolinei de Sud cu o singură rachetă. Beijingul consideră însă că a fost o măsură exagerată care a distrus un balon „civil”.

SHARE

Un F-22 Raptor de la baza Langley Air Force a doborât balonul cu o singură rachetă AIM-9X , separând încărcătura de supraveghere și trimițându-l în picaj spre ocean în largul Myrtle Beach, potrivit Daily Mail.

Imaginile au arătat cum avionul cu reacție survola aeronava de spionaj înainte de a trage racheta, în timp ce localnicii uimiți priveau de pe coastă.

O operațiune este în curs de desfășurare pentru a recupera epava și pentru a extrage orice informații valoroase înainte ca aceasta să se scufunde în ocean.

„Am ordonat Pentagonului să îl doboare cât mai curând posibil, fără a provoca daune nimănui de la sol. Ei au decis că cel mai bun moment pentru a face acest lucru era atunci când ajungea deasupra apei”, a declarat președintele Joe Biden.

„Au reușit să-l doboare cu succes și vreau să-i felicit pe aviatorii noștri care au făcut-o', a spus președintele la coborârea din Air Force One în drum spre Camp David, pe aeroportul regional Hagerstown, Maryland.

Guvernul chinez a declarat că decizia președintelui Biden de a doborî balonul  care a traversat America a fost o "reacție excesivă" și că "își păstrează dreptul de a răspunde pe măsură".

China insistă că balonul era un "dirijabil civil" și nu un dispozitiv de spionaj cum susținea SUA, iar decizia de a-i distruge proprietatea "încalcă grav convenția internațională", potrivit unei declarații obținute de New York Times.

"În aceste circumstanțe, faptul că Statele Unite insistă să folosească forța armată este în mod clar o reacție excesivă care încalcă grav convenția internațională", se arată în comunicat.

"China va apăra în mod hotărât drepturile și interesele legitime ale întreprinderii implicate și își păstrează dreptul de a răspunde pe măsură".

Navele americane au format un perimetru în largul coastei Carolinei de Sud, unde a fost doborât balonul spion chinezesc, deoarece o navă de salvare nu va ajunge la fața locului decât peste câteva zile., potrivit Daily Mail

Înregistrarea audio de la unul dintre cele două avioane desfășurate, care foloseau indicativele FRANK01 și FRANK02, dezvăluie momentul în care piloții au confirmat lovitura, anunțând sectorul de apărare aeriană din est: "Balonul este complet distrus".

Un consilier militar de rang înalt a declarat pentru Fox News că zona pe care se întind rămășițele balonului are o lățime de șapte mile. 

În timp ce mai multe nave ale Marinei și ale Pazei de Coastă se află în zonă, stabilind un perimetru de securitate și de căutare, consilierul superior a declarat că o navă oficială de salvare nu va sosi decât peste câteva zile. 

În prezent, nu există un calendar privind recuperarea balonului din Oceanul Atlantic, după ce a plutit deasupra mai multor silozuri nucleare înainte de a se prăbuși.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te