VIDEO Ce distrugeri cauzează arma trimisă de Putin în spațiu? SUA, în beznă, sateliții la pământ

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.02.2024 - 18:26
Ce distrugeri poate cauza arma secretă trimisă de Putin în spațiu - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ce distrugeri cauzează arma trimisă de Putin în spațiu? SUA, în beznă, sateliții la pământ. Riscul izbucnirii unui război spațial, anti-sateliți în prima fază, e atât de mare, încât oficialii americani și ruși au intrat în discuții directe.

SHARE

Ce distrugeri cauzează arma trimisă de Putin în spațiu? SUA, în beznă, sateliții la pământ. Pentru armata americană și pentru NATO, gravitatea situației este amplificată de modul în care sateliții sunt esențiali pentru furnizarea de avertizare timpurie, colectare de informații, navigare și ghidare a armelor, precum și capacități de comunicații și de schimb de date.

Consilierul pentru comunicații pentru Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a confirmat a refuzat să ofere detalii despre arma anti-satelit trimisă în spațiu de Rusia, dar a îndemnat la calm, subliniind că aceasta nu a fost pusă încă pe orbită.

Ce distrugeri cauzează arma trimisă de Putin în spațiu? SUA, în beznă, sateliții la pământ  

„Nu este o capacitate activă. Nu există nicio amenințare imediată la adresa siguranței nimănui. Nu vorbești despre o armă care poate fi folosită pentru a ataca ființe umane sau pentru a provoca distrugeri fizice aici pe Pământ”, a spus Kirby la conferința de presă de la Casa Albă, potrivit militarytimes.com.

Însă Kirby a precizat că „orice capacitate anti-satelit ar trebui să fie de îngrijorare generală”, chiar dacă nu este nevoie de un răspuns internațional imediat.

Dar SUA nu au pierdut timpul. A lansat sateliți de urmărire a rachetelor hipersonice imediat după ameninarea Rusiei din spațiu.

Citește și: SUA lansează sateliți de urmărire a rachetelor hipersonice după ameninarea Rusiei din spațiu

Pentagonul a anunțat miercuri lansarea comună cu succes a șase sateliți de către Agenția de Dezvoltare Spațială (SDA) și Agenția de Apărare Antirachetă (MDA).

„Nu aș vorbi public despre capacitățile noastre strategice de descurajare, dar luăm această potențială amenințare foarte, foarte în serios”, a precizat Kirby, care a adăugat că „oficialii americani sunt în contact cu reprezentanții ruși cu privire la aceste preocupări”.

Preocupările sunt maxime din moment ce cele două puteri au intrat în contact direct, relațiile dintre acestea fiind extrem de tensionate de sprijinul american pentru forțele ucrainene.

Citește și: Rusia calcă în picioare orice tratat internațional și duce războiul în spațiu cu o armă anti-satelit

Chiar și propunerea Rusiei pentru „armistițiu” în Ucraina a avut loc prin intermediari, în speciali din țări arabe.

De asemenea, Statele Unite au informat Congresul și aliații săi din Europa despre progresele Rusiei privind o nouă armă nucleară spațială, concepută să amenințe extinsa rețea de sateliți a Americii”, a informat astăzi The New York Times, citând surse anonime.

O astfel de armă de distrugere prin satelit, dacă este desfășurată, ar putea distruge comunicațiile civile, supravegherea din spațiu și operațiunile militare de comandă și control ale Statelor Unite și ale aliaților să, potrivit twz.com .

Nu este sigur că arma antisatelit a Rusiei este nucleară sau cu capacitate nucleară, dar orice armă anti-satelit este foarte periculoasă

„Amenințarea este foarte reală acum”, a subliniat șeful Operațiunilor Spațiale, generalul Chance Saltzman. 

"Foarte îngrijorător. Extrem de îngrijorător. Este o preocupare primordială", a spus ofițerul superior al Forțelor Spațiale SUA, atunci când a fost întrebat despre amploarea capabilităților anti-sateliți rusești și chineze.

Pentru armata americană și aliații NATO, gravitatea situației este amplificată de modul în care sateliții sunt esențiali pentru furnizarea de avertizare timpurie, colectare de informații, navigare și ghidare a armelor, precum și capacități de comunicații și de schimb de date.

Și multe dintre capacitățile existente ale SUA de a apăra aceste active rămân  clasificate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te