Lansarea a folosit o rachetă SpaceX Falcon 9 pentru a-i transporta pe orbita joasă a Pământului (LEO), la aproximativ 1.200 de mile deasupra suprafeței Pământului.
SUA lansează sateliți de urmărire a rachetelor hipersonice după ameninarea Rusiei din spațiu
Patru dintre sateliți sunt ultimii din cei 27 lansați începând cu aprilie 2023, ca parte a constelației de sateliți cu strat de urmărire "Tranche 0" a SDA - opt pentru urmărirea rachetelor și 19 pentru transport de date și comunicații.
În septembrie, SDA va începe lansarea versiunilor sale "Tranche 1", care vor include în cele din urmă 161 de sateliți operaționali.
Ceilalți doi orbitari fac parte din programul MDA "Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor" (HBTSS) al MDA. Acești senzori, proiectați și construiți de L3Harris Technologies și Northrup Grumman, vor detecta și urmări rachete balistice tradiționale, arme hipersonice de manevră și alte amenințări avansate și vor trimite datele direct către interceptoare.
Citește și: Rusia calcă în picioare orice tratat internațional și duce războiul în spațiu cu o armă anti-satelit
Directorul SDA, Derek Tournear, a declarat într-o declarație din 14 februarie: "Lansarea sateliților noștri de urmărire pe aceeași orbită cu sateliții MDA HBTSS reprezintă un câștig pentru ambele agenții. Vom putea să ne uităm la ținte de testare de pe aceeași orbită și în același timp, astfel încât să vedem cum funcționează cei doi senzori împreună".
Citește și: Avertisment crunt: „Rusia, mai aproape de un război direct cu NATO decât își dau seama majoritatea”
Sateliții fac parte dintr-un plan mai amplu de consolidare a capacităților de avertizare și urmărire a rachetelor din SUA pentru a face față amenințărilor tot mai mari cu rachete chinezești și rusești.
Citește și: „E foarte posibil ca Putin să atace țările NATO cu arme nucleare” spune un fost agent CIA
Poziționarea sistemelor pe orbite mai joase le permite să funcționeze folosind senzori mai puțin complecși decât cei necesari pentru proiectele anterioare de pe orbita geosincronă (GEO), situată la aproximativ 22.000 de mile deasupra Pământului, potrivit kyivpost.com.