Bombardamente americane în Yemen. Forţele americane au "distrus şapte rachete antinavă, trei drone şi trei containere de depozitare a armelor în zonele din Yemen controlate de houthi", potrivit unui mesaj publicat luni de CENTCOM pe reţeaua socială X.
Bombardamente americane în Yemen. 7 rachete antinavă, 3 drone și 3 depozite Houthi, distruse
Dronele şi sistemele de rachete reprezentau "o ameninţare iminentă" pentru navele comerciale şi vasele de război americane, a precizat CENTCOM, ca la orice atac american.
Rebelii houthi, sprijiniţi de Iran, desfăşoară din noiembrie atacuri asupra navelor pe care le consideră a avea legături cu Israelul.
Ei susţin că acţionează în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde Israelul poartă un război sângeros împotriva Hamas în represalii la atacul fără precedent al acestei mişcări islamiste palestiniene pe teritoriul israelian din 7 octombrie.
Citește și: Raid american cu drone și rachete asupra arsenalului Houthi pregătit de atac terorist în Marea Roșie
În faţa atacurilor houthi, Statele Unite, susţinător al Israelului, au înfiinţat în decembrie o forţă multinaţională de protecţie maritimă în Marea Roşie şi au lansat, cu ajutorul Marii Britanii, lovituri în Yemen împotriva rebelilor houthi.
Nava Rubymar, care transporta peste 41.000 de tone de îngrășăminte, a fost lovită de două rachete balistice houthi, echipajul a fost nevoit să o abandoneze, iar acum - două săptămâni mai târziu - se anunță în Yemen că s-a scufundat.
🚨JUST IN - A ship that has been attacked by the Yemenis sank in the Red Sea.
— DivaPatriot 🇺🇸 (@TeamAmerica2020) March 18, 2024
🚨There is great fear of an environmental disaster.
🚨The ship Rubymar, which was carrying more than 41,000 tons of fertilizer, was hit by two Houthi ballistic missiles, the crew was forced to… pic.twitter.com/ZYRQuUQ2Ef
Citește și: O navă comercială britanică, lovită de o rachetă trasă de Houthi în largul coastelor Yemen
De atunci, aceştia din urmă şi-au extins atacurile pentru a include nave având legături cu Statele Unite sau Marea Britanie.