VIDEO Avionul A-50 de 300.000.000$, parte a „Cartierului General rusesc”, doborât de ucraineni

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.02.2024 - 10:51
Avionul A-50 de 300.000.000$, parte a „Cartierului General rusesc”, doborât de ucraineni - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Avionul radar A-50, în valoare de 300.000.000 $, parte a „Cartierului General rusesc la distanță”, doborât de ucraineni. Rusia lui Putin mai primește o lovitură dură din partea Ucrainei. Avionul radar care „vede” tot ce mișcă în 600 de kilometri în jur, doborât de Kiev.

SHARE

Forțele ucrainene au reușit să distrugă un avion rusesc de avertizare timpurie aeropurtată de tip A-50, într-un atac îndreptat către cartierul general al Rusiei, în data de 23 februarie.

Avionul A-50 de 300.000.000$, parte a „Cartierului General rusesc”, doborât de ucraineni

De asemenea, forțele ucrainene au pus „ochii” și pe cealaltă componentă crucială de control al Federației Ruse IL-22 ar putea fi următoarea țintă care să intre într-un „zbor etern”.

Un expert militar, pilot-instructor și colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, Roman Svitan, a explicat importanța acestor aeronave.

Potrivit expertului militar, A-50 și IL-22 sunt o pereche de posturi de comandă cu un sistem de detectare radar cu rază lungă de acțiune. Aceeași pereche a fost deja doborâtă de forțele ucrainene anterior.

"Ei zboară întotdeauna împreună. IL-22 este un așa-numit „post de comandă la distanță”, care comandă în principal trupele terestre. Este necesar pentru coordonarea între forțele terestre și unele operațiuni aeriene.

A-50 este o aeronavă de detectare radar cu rază lungă de acțiune. Un radar zburător care vede 600 de kilometri în jur.

Când această pereche este împreună în aer, putem spune că este o unitate de control serioasă. Cu toate acestea, acestea sunt astfel de "2 magazii cu aripi", vehicule grele de transport care sunt foarte ușor de lovit de rachete. Distanța optimă este de 200-250 de kilometri. Aceasta este raza de acțiune a rachetei S-200", a explicat Roman Svitan.

El a adăugat că aceste sisteme au fost create în Uniunea Sovietică pentru a intercepta avioanele grele și radarele de zbor. Poate zbura până la o altitudine de 30 de kilometri. Raza de acțiune operațională cu cea declarată este de aproximativ 250 de kilometri, iar cea tehnică este de aproximativ 300 de kilometri.

Cum va influența războiul Rusiei aceste pierderi?

Expertul militar a remarcat că astfel de cupluri sunt, "în primul rând, echipaje care s-au obișnuit deja unul cu celălalt". În al doilea rând, nu sunt atât de multe. Forțele ucrainene au doborât deja o astfel de pereche în același timp, împreună cu IL-22, aceasta este doar o pereche conectată.

Potrivit lui Roman Svitan, acest lucru va afecta nu numai atacurile cu rachete rusești, ci și operațiunile terestre.

"Pentru ruși, aceasta este o pierdere foarte serioasă și mare. Practic, nu mai există astfel de perechi. Este necesar să se antreneze echipajele", a subliniat expertul militar.

"Este cam același lucru ca și cum, de exemplu, HIMARS sau ATACMS ar lovi cartierul general al armatei. Adică, o pierdere destul de serioasă pentru ruși", a mai spus Roman Svitan.

El a menționat că în curând va fi clar, chiar și pentru operațiunile terestre. Scările lor de influență operațională vor fi acum reduse cu siguranță, spune expertul militar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te