VIDEO Avionul invizibil al Rusiei SU 57 a lansat rachete deasupra Mării Negre. Ce ținte a lovit?

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.04.2024 - 16:36

Avionul invizibil al Rusiei SU 57 a lansat rachete deasupra Mării Negre, spune Ucraina care vorbește de o premieră. Aceste avioane foarte performante nu au fost folosite aproape deloc de Rusia, deoarece costă 35.000.000$. Moscova se teme să nu fie doborâte.

SHARE

Forțele aeriene ucrainene au susținut că, la 25 aprilie, armata rusă a ridicat îna er cel mai avansat avion de vânătoare al său, Su-57, în încercarea de a ținti Krivoi Rog, un oraș situat în centrul Ucrainei.

Citește și: VIDEO Cum au pierdut SUA 3 drone de 100.000.000$ încercând să apere nave comerciale din Marea Roșie

Citește și: VIDEO Avionul F-16 al SUA a pus cu botul pe labe aeronava JF-17 a Chinei. E așteptat să atace Rusia

Citește și: VIDEO România ia din SUA, la suprapreț, tancuri Abrams ce nu pot fi transportate pe drumurile țării

Rusia are un singur tip de avion de luptă de generația a cincea, și anume Su-57. El nu a fost folosit aproape deloc în Ucraina. Rusia are 10 astfel de avioane.

Citește și: De câte ori a invadat Rusia teritoriul României? Ecaterina cea Mare, prima care a intrat în Moldova

VIDEO Avionul invizibil al Rusiei SU 57 a lansat rachete deasupra Mării Negre. Ce a lovit?

Ilia Yevlash, șeful pentru relații publice al Forțelor Aeriene ucrainene, a dezvăluit într-un interviu la un buletin de știri național 24/7 că forțele rusești au utilizat avioanele Su-57, deși cu prudență, deoarece sunt conștiente de potențiala amenințare reprezentată de apărarea aeriană ucraineană. 

El a declarat: "Rușii au folosit deja avionul Su-57, dar încearcă să îl mențină la o distanță de siguranță, deoarece sunt conștienți că ar putea fi vizat de apărarea noastră aeriană. Aceasta este o jucărie costisitoare, dar unică pentru ei".  

Citește și: VIDEO Avionul invizibil F-35 al SUA de 100.000.000$, pradă ușoară pentru Rusia. Lovit de la 400 km

Atacul ar fi implicat lansarea unei rachete Kh-59 sau Kh-69, conform Yevlash. El a remarcat dificultatea de a recunoaște cu precizie aceste rachete în zbor, subliniind necesitatea unei analize de specialitate pentru a le clasifica și a le evalua în mod eficient.

Institute for the Study of War a dezvăluit: "Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, maiorul Ilia Yevlash, a declarat că forțele ruse au lansat racheta de croazieră de pe un avion de vânătoare Su-57 deasupra Mării Negre și că racheta a călătorit prin regiunea Mikolaiv până în regiunea Kirovohrad înainte de a-și schimba cursul spre Raionul Krivoi Rog". 

Cu toate acestea, detaliile privind rezultatul atacului rămân nedivulgate de către Forțele Aeriene ucrainene. Această ultimă desfășurare de forțe urmează unui incident anterior, în februarie.

Atunci, Forțele Aeriene Ruse ar fi desfășurat avioane de luptă Su-57 în operațiuni ce au vizat poziții militare ucrainene în estul Ucrainei.

La 18 februarie, escortat de două avioane Su-35, un avion Su-57 a inițiat un atac cu rachete asupra unor ținte ucrainene. Se presupune că aeronava a utilizat racheta de croazieră avansată invizibilă Kh-69, proiectată special pentru platforma Su-57. 

Cu toate acestea, din cauza unei defecțiuni tehnice, racheta și-a ratat ținta și s-a prăbușit pe un câmp, după cum susține Ucraina.

Între timp, la 25 aprilie, forțele rusești au efectuat atacuri cu rachete împotriva infrastructurii feroviare și logistice ucrainene. Oficialii militari ucraineni au raportat lovituri asupra punctelor de conectare logistică și feroviară din Smila, regiunea Cherkasy, probabil cu o rachetă Iskander-K. 

Su-57: În mare parte absent din acțiune

Avionul Su-57 rămâne vizibil absent de pe frontul din Ucraina, unde forțele rusești au fost angajate într-un conflict prelungit. 

Acțiunea Su-57 a fost limitată la lansarea de rachete din spațiul aerian rusesc, o abatere flagrantă de la rolul său promovat ca fiind un schimbător de joc în războiul aerian modern.

Anul trecut, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a lăudat Su-57, afirmând că aeronava s-a comportat excelent. Cu toate acestea, absența sa de pe cerul ucrainean a ridicat îndoieli cu privire la pregătirea sa operațională și la eficacitatea sa într-un scenariu de luptă în lumea reală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te