VIDEO Atac ucrainean cu rachete ATACMS în Crimeea. Sistemul rusesc S-500 de 600.000.000$, distrus

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.06.2024 - 10:26
Atac ucrainean cu rachete ATACMS în Crimeea. Sistemul rusesc S-500 de 600.000.000$ distrus - Foto: Profimedia images

Atac cu rachete ATACMS în Crimeea. Forțele ucrainene au lansat vineri dimineață un atac de amploare cu rachete ATACMS care ar fi distrus sistemul S-500 din Crimeea care protejează Podul Merci, cunoscut și ca “Podul lui Putin”.

SHARE

În după-amiaza zilei de vineri, 28 iunie, au început să apară postări pe conturile Telegram și X pro-Ucraina, potrivit cărora un complex antirachetă S-500 ar fi fost lovit cu rachete ATACMS umplute cu muniție cu fragmentație.

Atac ucrainean cu rachete ATACMS în Crimeea. Sistemul rusesc S-500 de 600.000.000$ distrus

Bloggerul militar ucrainean "Military News" a susținut pe X că întregul complex în valoare de 600 de milioane de dolari a fost distrus în atac, la fel ca NOELREPORTS, care citează o afirmație a formațiunii de artilerie TIVAZ din Ucraina.

Canalele Telegram ucrainene Tsapilenko-Ukraine Fights și Bayraktar au făcut, de asemenea, referire la informații potrivit cărora sistemul ar fi fost distrus, însă acesta din urmă a afirmat că se așteaptă încă confirmarea.

Petro Andryushchenko, consilier al primarului din Mariupol, a raportat, de asemenea, distrugerea pe Telegram, dar și-a prefațat comentariile spunând: "Așteptăm imagini de la satelit... pentru că anumite părți ale S-500 și S-400 sunt similare. Dar, chiar dacă este S-400, este, de asemenea, minunat!"

Citește și: Zelenski anunță când se termină războiul din Ucraina. Kievul a făcut planul pentru victoria finală

Site-ul de știri ucrainean Ukrainian National News (UNN) a raportat un incendiu puternic la o posibilă poziție rusească de apărare aeriană pe aerodromul din Dzhankoi, în Crimeea ocupată, citând grupul de monitorizare Crimean Wind care a publicat o imagine din satelit a incendiului. Acesta a sugerat că ar putea avea legătură cu atacul S-500, deoarece a avut loc în apropierea unor locuri în care un sistem S-400 fusese distrus anterior.

Șeful Direcției ucrainene de informații pentru apărare (HUR), Kyrylo Budanov, a declarat la 15 iunie că forțele ruse au desfășurat cel puțin o parte din cel mai recent sistem antirachetă S-500 în Crimeea pentru a compensa numărul de sisteme S-300 și S-400 care au fost distruse de forțele ucrainene.

Citește și: Cum vrea Putin să curețe Marea Neagră de drone SUA ce vin din România. MIG-urile vor face turbulențe

Potrivit lui Budanov, S-500 a fost probabil staționat în Crimeea ocupată de Rusia pentru a proteja podul Kerci care leagă peninsula de Rusia continentală. Podul nu numai că oferă o rută cheie de aprovizionare, dar are și o valoare de prestigiu ridicată pentru președintele Vladimir Putin.

Ce este sistemul S-500 al Rusiei

Complexul antirachetă S-500, cunoscut și sub numele de Prometeu (Prometheus) sau 55R6M Triumfator-M, este un sistem rusesc de rachete sol-aer de ultimă generație a cărui punere în funcțiune a durat mai mult de un deceniu. Acesta este conceput pentru a proteja infrastructura critică și activele militare de o gamă largă de amenințări aeriene, inclusiv aeronave, drone, rachete balistice și de croazieră.

Sistemul rusesc de ultimă generație are un timp de răspuns mai mic de 4 secunde, mai mult de jumătate decât S-400 Triumf, cu o rază de acțiune de 600 de kilometri împotriva rachetelor balistice și de 500 de kilometri pentru apărarea aeriană, potrivit KievPost.

Producătorul, Almaz-Antey, spune că a fost proiectat să detecteze și să angajeze simultan până la 10 ținte balistice hipersonice la viteze de 7.000 de metri pe secundă la altitudini de peste 180 de kilometri. Ei spun, de asemenea, că ar putea angaja sateliți de pe orbita joasă a Pământului și platforme de arme cu.

S-500 constă din mai multe componente separate, dar legate între ele, inclusiv: vehicule de lansare 77P6, posturi de comandă 55K6MA și 85Zh6-2, radarul de achiziție și gestionare a luptei 91N6A(M), radarul de achiziție 96L6-TsP, radarele de angajare ABM multimodale 76T6 și 77T6.  Toate elementele sunt montate pe camioane sau remorci BAZ cu roți multiple.

Această reprezentă încă o lovitură majoră pentru prestigiul și capacitatea militară a Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te