Cum vrea Putin să curețe Marea Neagră de drone SUA ce vin din România. MIG-urile vor face turbulențe

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.06.2024 - 20:11
Cum vrea Putin să curețe Marea Neagră de drone SUA ce vin din România. MIG-urile vor face turbulențe - Foto: Profimedia Images

Cum vrea Putin să curețe Marea Neagră de drone SUA ce vin din România. MIG-urile vor face turbulențe

SHARE

Rusia pare că s-a săturat de dronele care survolează Marea Meagră și care transmit Ucrainei unde se află potențialele ținte rusești.

Cum vrea Putin să curețe Marea Neagră de drone SUA ce vin din România. MIG-urile vor face turbulențe

Newsweek a scris că drone, în special ale SUA, trec pe deasupra spațiului aerian al României pentru a ajunge deasupra și în largul Mării Negre unde supraveghează navele din flota rusă, porturile ucrainene ocupate de Rusia sau Crimeea.

Rusia acuză că aceste drone americane. spionează armata rusă

Newsweek a scris că, pe 18 apirlie 2024, Aliații României din NATO au trimis, în numai 24 de ore, patru aeronave deasupra Mării Negre. Unele au intrat prin spațiu aerian al României, altele au venit prin Bulgaria. Un Boeing Poseidon spionează, aproape zilnic, deasupra Deltei Dunării.

Citește și: VIDEO Aliații României au trimis drone, avioane cu torpile, de spionaj în Marea Neagră. Cine e ținta

Ministerul rus al Apărării a însărcinat Statul Major General să prezinte propuneri de măsuri ca răspuns la o creștere percepută a zborurilor dronelor strategice americane deasupra Mării Negre.

Ministrul rus vine cu propuneri

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, recent instalat în funcție, a dat instrucțiuni Statului Major rus să "facă propuneri de măsuri pentru a răspunde prompt" la survolurile efectuate de dronele de recunoaștere americane, a anunțat vineri, 28 iunie, Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Comunicatul a adăugat că "crește intensitatea zborurilor dronelor strategice americane deasupra Mării Negre, care fac recunoaștere și vizează coordonarea cu arme de precizie furnizate Forțelor Armate ale Ucrainei de către țările occidentale pentru a lovi ținte rusești".

Ministerul rus al Apărării spune că zborurile dronelor sunt provocatoare și susține că acestea "indică implicarea tot mai mare a Statelor Unite și a țărilor NATO în conflictul din Ucraina de partea regimului de la Kiev".

"Astfel de zboruri cresc încă o dată probabilitatea unor incidente în spațiul aerian cu aeronave ale Forțelor aerospațiale ruse, ceea ce sporește riscul unei confruntări directe între Alianța [NATO] și Federația Rusă", se adaugă în declarație.

O dronă „cruțată”

Luni, 24 iunie, site-ul rus de știri Pravda a publicat un articol care spunea că "Forțele aerospațiale ruse ar fi putut doborî o dronă americană deasupra Mării Negre". Articolul a câștigat rapid tracțiune pe rețelele de socializare cu așa-numiții "Z-bloggeri" ruși.

Milbloggerul pro-rus, "Military Observer", a declarat pe canalul său Telegram că este sigur că un avion de vânătoare rus MiG-31 aflat în patrulare deasupra Mării Negre a "doborât o dronă de recunoaștere a Forțelor Aeriene Americane", scrie kyivpost

Același lucru e anunțat de presa rusă care scrie că Ministerul rus al Apărării elaborează în prezent un plan de acțiune pentru a contracara dronele NATO deasupra Mării Negre. Această instrucțiune a fost dată de șeful ministerului, Andrei Belousov. Scopul acestor măsuri este de a răspunde prompt la eventualele incidente și de a preveni o amenințare la adresa spațiului aerian.

Corespondentul militar Alexander Kots a dezvăluit scenariile posibile ale interacțiunii Ministerului Apărării cu dronele inamice în Marea Neagră. În opinia sa, Rusia nu intenționează să le doboare cu arme, deoarece acest lucru ar putea fi perceput ca un act de agresiune.

"Cel mai probabil va fi vorba despre intimidarea fără să se apeleze la forța militară. Se pot transmite mesaje de descurajare la adresa dronelor gen "Îndepărtați-vă!".

Vo fi acțiuni ale MiG-urilor rusești la o altitudine de 16-18 kilometri, când pilotul poate crea turbulențe în fața dronei "Global Hawk" .

A fost sau nu doborât drona SUA?

Acum 3 zile, Rusia a pretins că a doborât o dronă SUA de 220.000.000$ la est de Constanța. Este o știre în presa rusă, care a fost rostogolită pe toate canalele de propagandă, inclusiv pe Twitter și Telegram. Occidentul a negat așa ceva. Ulterior, drona a apărut pe radar bine-mersi.

Drona vine din Italia și trece, foarte des, prin spațiul aerian al României.

"Nimeni nu a doborât vreun Global Hawk deasupra Mării Negre. Aparent, a aterizat în siguranță în Italia, la baza din Sigonella (Sicilia). Nici o notă de protest din partea SUA", a rprecizt surse militare europene la câteva ore.

Citește și: Rusia pretinde că a doborât o dronă SUA de 220.000.000$ la est de Constanța. Occidentul neagă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te